Lakritsfestivalen – världens största lakritsfest

Första Lakritsfestivalen var egentligen inte tänkt att bli en festival, utan den kom helt enkelt till när Tuija Räsänen hade ett event i en källarlokal i centrala Stockholm – för att visa att hon börjat sälja lakrits. Då kom 1350 besökare. Idag, sex år senare, har Lakritsfestivalen vuxit sig till att bli världens största lakritsfest! Igår var det 6000 personer som besökte festivalen, bara på en dag!

Besökare på Lakritsfestivalen
Som lakritsälskare kan man inte missa detta tillfälle. Här samlas utställare med alla möjliga sorters produkter som innehåller lakrits. Besökarna kan botanisera bland godis, schampo, balsam, krämer, såser, mat med lakrits, doftljus, ja till och med kläder av lakrits! Det finns också tillfälle att få lakritsmassage, om man skulle vara sugen på en liten SPA-upplevelse.

Lakritskläder av Funny Livdotter
Funny Livdotter har skapat annorlunda kreationer av lakrits. De är gjorda av Lakritsfabrikens salta riksdaler och lakritsremmar samt lakritskola från Ryfors Konfektyr. Kostymerna har funnits utställda på Liljevalchs. Det roliga är att besökarna tydligen inte har nöjt sig med att titta, utan har också valt att smaka. Alla besitter inte förmågan att låta bli att kasta sig över lakrits 😉

Lakritskreation av Funny Livdotter
Roliga lakritsdetaljer, kan vara svårt att låta bli att ta en tugga.

Tuija Lakrits
Bakom hela fenomenet med Lakritsfestivalen står arrangören Tuija Räsänen. Jag träffade Tuija första gången för fem år sedan av en slump. Det kom sig av att jag promenerade längs St Eriksgatan i Stockholm och såg en butiksskylt med ordet ”Lakrits”. Galen i lakrits som jag är så hoppade jag in i Tuijas butik. Den var då fylld med både choklad och lakrits, på höjden och bredden. Som lakritsberoende och chokladälskare hade jag hamnat i godishimmelen. Tuija kom fram och frågade om hon kunde hjälpa till. Jag stod nog bara tyst och gapade först, sedan skrek jag helt entusiastiskt ”vi måste hitta på något”. Sedan den dagen har Tuija hållit i lakritsprovningar för bloggare i Spot and Tells nätverk, och även varit på mitt jobb och hållit i en lakritsprovning. Under några år har också bloggare bjudits in till Lakritsfestivalen som lakritsambassadörer, ett mycket uppskattat inslag!

IMG_3567
Doftljus som skänker rummet en doft av lakrits, från Klockargårdens

De senaste åren har lakrits blivit mer vanligt. Fler vet vad det är och var det kommer ifrån, säger Tuija. Många hävdar att den bästa lakritsen kommer från Kalabrien i Italien. Lakritsen därifrån har även en skyddad ursprungsmärkning. Det har blivit allt vanligare att smaksätta mat, bakverk och drinkar med lakrits. Tuija använder själv lakrits som smakförstärkare och krydda.

Haupt Lakrits
En av årets lakritsprodukter som hade världslansering var Haupt Lakrits. God kvalitetslakrits i en underbar plåtburk med plastlock. Finns som lakritspulver, praliner och mjuk lakrits. Kommer snart att säljas i utvalda butiker. 

Med jämna mellanrum reser Tuija till Kalabrien för att samla inspiration och uppdatera sig på vad som händer. Ett bra sätt att få insikt i de trender som kommer. Målet med festivalen är att göra en fest där besökarna har trevligt, roligt och upptäcker nya spännande saker om lakrits – säger Tuija.  Som besökare kan jag konstatera att det är vad jag upplever. Lika spänd av förväntan är jag på att få uppleva Lakritsfestivalen nästa år, då vi lär få se en hel uppsjö av nya, spännande och roliga lakritsprodukter!

 

 

1 Comment
Senaste
Äldre Flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Linda - Matstugan
8 År sen

Åh, nu blev jag sugen på lakrits! Kram

Inom - Resor och upplevelser