Sju saker du inte får missa på Lakritsfestivalen

I helgen är det dags för Lakritsfestivalen 2016. Jag har redan smakat på några favoriter som presenterades på den årliga pressvisningen med tillhörande lakritsbuffé. Det här är godsakerna du inte bör missa i år!

IMG_0580

1. Salmiakbomber

De här fantastiskt goda Salmiakbomberna har under några år varit en av mina stora lakritsfavoriter. I år är de nominerade till “Sveriges Favoritlakrits” – en tävling som avgörs under Lakritsfestivalen varje år. Av fem finalister vinner en produkt det fina priset Sveriges Favoritlakrits. De här bomberna tillverkas för hand, precis som all choklad som tillverkas av Ett chokladeri, som är en del av Ett Skafferi (ett café som ligger vid Skvallertorget, Lilla Torget, i hjärtat av Midsommarkransen). Enormt goda bomber med smak av salmiak, choklad och vanilj. Får du chansen att provsmaka dessa så gör det!

IMG_0623

2. Curd på Svarta vinbär och Lakrits

Tiden är förbi då vi bara såg citroncurds på butikshyllorna och i kylarna hemma. Senaste nyheten från Resville är en curd som är tillagad för hand, gjord på svarta vinbär och lakrits. Smaken är magisk. Så rik svart vinbärssmak och lakritsen bryter diskret igenom med sina toner. Det här är en curd som passar både till ost och till Afternoon tea. Curden finns i en begränsad upplaga på 100 burkar och säljs på Lakritsfestivalen i Berikssons monter.

IMG_0584

3. Salmiakpudrad lakrits

De här små saltlakritsstängerna som är pudrade med salmiak kommer från Lakritsfabriken. Smaken har tagits fram till 5-årsjubileumet som företaget firar nu i april. Lakritsen har ett bra tuggmotstånd och riklig salmiaksmak utan att det blir för mycket. Mina favoriter ur Lakritsfabrikens Signature-Line-sortiment.

IMG_0617

4. Massage med lakritsolja hos Sparadiset

Ta en paus hos Sparadiset och bli masserad med härligt doftande lakritsoljor. Tjejerna som masserar är duktiga och inte rädda för att ta i. Perfekt starka nypor som knådar bort muskelspänningar. En bra energipåfyllare när man vill orka några extra varv runt festivalen. Den här bilden blev så galet suddig, den är tagen precis efter att jag har fått en skön massage. Kände mig ganska groggy på ett positivit sätt. Nytankad med energi och harmonisk på samma gång.

Johan Bulow persika

5. Praliner med lakrits & persika

Johan Bülow sätter smakerna igen. Nyheten heter Summer och namnet är verkligen passande för denna godsaken. Känslan är verkligen som om man tuggade i sig en härligt solig svensk sommar med massor av persikoträd som svajar i vinden. Tydliga smaker, en mix av vit choklad, persika och lakrits. Hoppas att denna stannar i deras ordinarie sortiment.

IMG_1985

6. Isländsk lakritschoklad från Omnom

Magiskt god är denna choklad med fjordsalt och lakrits. Islänningarna kan verkligen det här med kombinationen choklad och lakrits. Jag provade chokladen för några år sedan och den är fortfarande en av mina absolut favoriter. Omnoms lakritschoklad finns att provsmaka och köpa i Berikssons monter.

IMG_0607

7. Tartletter från Pärlans Konfektyr

Vill man ha en paus från lakritsen kan man bege sig till Pärlans Konfektyrs monter och smaka tartletterna. De är gudomligt goda! Särskilt den med smaken av mango-passion och frystorkade hallon. Helt ljuvlig! Den mörka tartletten är smaksatt med choklad, kanel och mandel. Den tredje och sista tartletten på bild är en kolatartlett med havssalt.

 

Bonus:
Påminner också om Lakritspastillerna med whisky som jag har skrivit om tidigare. Dessa får du inte missa om du gillar whisky. Pastillerna tillverkas av Brand of Gefle och görs på äkta Mackmyrawhisky.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck