Lyxig varm choklad med apelsin och Cointreau

Nu när kylan har smugit sig på ordentligt finns det inget godare än att kura ihop sig med en kopp varm choklad. En av mina favoriter är lyxig varm choklad med apelsin. När det är kallt tycker jag att det blir extra gott att ha lite Cointreau i, det förstärker bara den goda apelsinsmaken. Varm choklad kan man göra på kakao eller en chokladkaka. I det här receptet använder jag kakaopulver, Valrhona. En riktigt god kakao som jag rekommenderar till både varm choklad och chokladdesserter.

IMG_1213

Varm choklad är också mysigt att ha med sig på vinterpicnicen. Bara att fylla en termos, ta med ett par mackor och goda bars och vara ute en hel dag. Om man ställer kopparna med varm choklad direkt på snön så kyls drycken snabbt och kan börja skikta sig. Man tappar inget på smaken, bara man har något att röra om med.

Vill du pimpa chokladen med lite vispad grädde på picnicen kan du ta med ovispad grädde i en burk med tättslutande lock. Skaka burken tills grädden vispats så får du nygjord vispad grädde.

lyxig varm choklad med apelsin

Apelsinlikören ger en mer intensiv apelsinsmak. I och med att likören har en alkoholhalt på 40% behöver man inte så mycket av den för att få det där stinget.

 

Lyxig varm choklad med apelsin

3 koppar varm choklad

3 dl mjölk
1 dl vispgrädde (40%)
1 ekologisk apelsin, saft och zest
2,5 msk kakao (gärna Valrhona)
1,5 msk socker
2-3 tsk Cointreau (kan uteslutas)

Topping
1/2 dl vispgrädde
Minimarshmallows
Apelsinzest
(se fler tips på toppings i den grå rutan).

 

Gör så här:
Blanda mjölk, vispgrädde, apelsinsaft, kakao och socker i en kastrull. Rör om allt ordentligt medan det är kallt. Värm upp blandningen. Det behöver inte koka utan ska bara bli varm. Häll i Cointreau om så önskas. Vill du ha chokladen lite starkare är det bara att hälla i lite extra Cointreau. Tänk då på att konsistensen på den varma chokladen blir lite tunnare.
Topping: Vispa grädden luftig. Lägg upp den vispade grädden på chokladen med en liten sked. Strö apelsinzest över.
Du kan även toppa med minimarshmallows istället för grädde. Fler tips på topping hittar du i den grå rutan här intill.

Comments are closed.