Äta Rapsgris från knorr till tryne

Visste du att man kan äta rått griskött, om köttet är svenskt? Jag förstår om du inte känner dig övertygad. Det är inte fakta som den skola som jag gick i lärde ut. Inte heller bjöd hemkunskapstimmarna på undervisning i hur man tillvaratar alla delar av djuret på bästa sätt. I skolan serverades blodpudding och alla barn åt med glädje, men inte jag. Jag tyckte att det smakade för sött. Få reflekterade över hur det var tillagat. När jag däremot gladeligen åt stekta kycklinghjärtan så rynkade de andra barnen på näsan. 

Idag, ett kvarts sekel senare, börjar det bli allt mer trendigt att äta olika och udda detaljer från djuret. Det är både gott, ekonomiskt, varierande och mer miljövänligt att utnyttja varje bit. Vi är dock många som både vill och behöver bli duktigare inom detta område. Jag nappade därför direkt när Scan erbjöd en eftermiddag i Rapsgrisens tecken. Det var en fantastisk upplevelse. Häng med så får ni se!

IMG_5336
En halv rapsgris är så här stor. Den här biten skulle både styckas och tillagas under eftermiddagen.

Rapsgris kallas de grisar som har fått äta foder i vilket man har tillsatt svensk rapsolja. Rapsolja är helt naturligt och ger köttet en bättre fettsammansättning. Det gör att köttet blir saftigare och mörare.

IMG_5329
En grisfot.

IMG_5401
Rapsgrisen styckades av Benny Granqvist från Scan. Att han var erfaren rådde det inga tvivel om. Det gick på några sekunder och tjoff! Så var spjällen klara. Benny visade oss även olika styckningsmetoder: Malmöstyckning och Stockholmsmetoden. Den första metoden ger en större bog medan Stockholmsmetoden ger en mindre sådan, istället blir det mer kött på framläggen. Vi fick veta att senor, hinnor och magar är delar som inte efterfrågas i Sverige särskilt mycket. Däremot är de eftertraktade i Kina och skickas därför dit.  Det känns bra att det finns människor som uppskattar olika delar av grisen, så att alla bitar blir använda.

IMG_5420

Så här ser några av de olika “udda” detaljerna ut. Trynen, öron, hjärta, njurar, knorr och annat.

IMG_5362

Innan rapsgrisen styckades bjöds vi på en fantastisk lunch med bland annat ribs av rapsgris, pulled pork och en mängd smarriga tillbehör. Bakom recepten och maten stod Tomas Diederichsen, Årets Kock 2011, och kocken samt grisfantasten Johan Åkerberg.

IMG_5463

Blodplättar utan tillsatt socker (sötades med en gnutta honung) steks relativt snabbt.

IMG_5492

Till servering blev plättarna så här fina med Kalixlöjrom och crème fraîche. Jag är inte särskilt förtjust i blodpudding eftersom jag tycker att det brukar smaka för sött. De här blodplättarna var däremot riktigt goda! Inte alls söta.

IMG_5426
Friterade grisöron blir riktigt knapriga och goda. Det nya fredagsmyset?

IMG_5519

En annan variant är att göra rulle av grisöron. Då blir det så här vackert när den skivas tunt. Visst ser det ganska imponerande ut? Serveras tillsammans med en het papayasallad och schezuanräkor.

Hela aktiviteten med fokus på rapsgris var väldigt lärorik. Jag lärde mig till exempel att det går att äta rått griskött. Vi åt tartar gjord på rå gristunga. Det var hur gott som helst och jag kan försäkra er om att jag mådde helt bra efteråt. Det är nämligen så att alla slaktgrisar i Sverige trikintestas. Det innebär att det svenska köttet inte innehåller trikiner. För importerat kött ställs inte samma krav. Är du villig att ta denna risk när du står i butiken och får chansen att köpa extra billigt utländskt griskött?

Flera av rätterna som vi tillagade blev fantastiskt goda. När jag kommer över recepten från Tomas Diederichsen och Scan kommer jag att publicera dem. Kanske kommer du att hitta någon ny favoritdel som du vill tillaga till din nästa middag.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck