Att säkra en kalkonmiddag

Igår kväll fick jag gardera mig lite extra för att inte förstöra kvällens upplevelse. Min digitala termometer hade nämligen börjat få fnatt och jag hade lovat att överraska sambon med en finmiddag. Det finns nästan inget tråkigare på en tallrik än kött som blivit för torrt och o-saftigt. Att hitta den där analoga termometern var minsann inte lätt, den hade åkt längst bak i en halvt bortglömd låda. Kalkonen säkrades upp med båda termometrarna, utifall att….

Att tillaga kalkonovanlår:

1. Välj ovanlår från en fin kalkonsort. Jag provade Ingelstas nyhet som är färdigkryddade ovanlår utan ben.

2. Stek kalkonen runtom på hög värme i en stek- eller grillpanna.

3. Lägg kalkonen på en ugnsform och stick in en stektermometer.

4. Sätt in i ugnen på ca 175 grader (det går lika bra att grilla köttet).

5. Klar vid 70 grader. (Jag tog ut min vid 72 grader och resultatet var helt perfekt).

6. Låt kalkonen vila en stund innan du skär upp kötet i skivor.

20130317-122620.jpg

Resultatet blev verkligen riktigt bra. Till kalkonen serverades en ljummen bulgursallad, en grönsallad med tomat och babyspenat och grillad halloumi.

20130317-122640.jpg

Jag är generellt svag för svensk fågel och äter det ofta och gärna. Kalkonovanlår är en nyhet från Ingelsta kalkon och jag tycker att resultatet är helt fantastiskt. Saftigt och mört kött med väldigt god smak. Nyheten finns i butik från vecka 15.

 

 

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck