En kväll med SPISA ekologiska örter

Färska örter från SPISA håller några örtskolor i samband med att de bytt namn från Santa Maria (färska örter). Kryddorna är ekologiska och smakrika. Jag har själv haft mina kryddor hemma i snart två veckor och de står sig fortfarande väldigt fina. Under örtskolan serverade Paul Svensson sex olika rätter och två tilltugg med olika örter som smaksättare. Det fantastiska var att de flesta rätterna innehöll ganska få ingredienser och smakerna av de färska örterna kom fram tydligt. Allting smakade himmelskt gott. Paul bjöd dessutom på helt oväntade smakkombos. Vem hade trott att ägg kunde smaka så otroligt gott med dragon och lakritsrot?

IMG_0244

Paul Svensson ser alltid så där pigg och glad ut. Och så kan han verkligen laga mat. Riktigt god mat. Hela menyn under kvällen var suverän. De flesta rätterna består inte av så många ingredienser och smakerna av färska kryddor kommer fram väldigt tydligt.

IMG_0169

Paul hade förberett en väldigt fräsch och grön booster som välkomstshot.

IMG_0181

Till drycken serverades två sorters tilltugg:
Dill & gräslök: Matjessill med senap på potatis. Övre bilden.
Rosmarin & Buskkrasse: råbiff med kapris, lök, rosmarin och smörgåskrasse. Bilden under.

IMG_0193IMG_0201

Så här färgglada är de nya förpackningarna från SPISA. Örterna står dessutom i fyrkantiga krukor vilket är mer transportvänligt. Kryddorna finns att köpa i butik och alla kryddorna är ekologiska. På baksidan av förpackningen finns både mer information om kryddan och en QR-kod till recept.

IMG_0207

Mynta: Rätten är en blandning av torsk, ärtor, bönor och mynta. Vilken lyckoträff! Torsk och mynta! Vem hade tänkt på det tidigare?

IMG_0215

Dragon & persilja: en rätt gjord på kantarell, lök, ägg, dragon, persilja och lakritsrot (!!). Ännu en oväntad och helt fantastisk smakkombo.

IMG_0224

Persilja & lagerblad: Fläsksida serverad med morot, rotselleri, lök, senap, persilja och lagerblad.

IMG_0243

Thaibasilika & koriander: kyckling, ingefära, morötter och cashewnötter.

IMG_0247

Koriander & mynta: grillad sallad med päron, blåmögelost, valnötter, koriander och mynta.

IMG_0262

Fänkålsdill & Citronmeliss: Pauls så kallade ”Äppelpizza” med fänkålsdill och citronmeliss kan vara den godaste äppeldessert som jag har ätit. Görs på smördeg och få övriga ingredienser. Enkelt recept och supergott!

 

Jerry Orrebacken från SPISA berättade hur man odlar ekologiska örter med mycket smak och fin kvalitet. Odlarna har lyckats få fram en köldtålig basilika som klarar kylskåpstemperatur. Det är dock för mörkt i ett kylskåp, vilket gör att basilikan inte skulle överleva.

Gertrud Mark höll en intressant och lärorik örtskola under kvällen. Vi fick lära oss både om färska örternas historia, hur dessa använts som läkemedel och specifikt om de olika kryddorna och deras användningsområden.

Rosmarin: är rik på eteriska oljor och antioxidanter. Lär motverka senilitet och går under namnet “Minnets krydda”. Lättodlad. Går bra ihop med andra örter som timjan och salvia. Passar i frukt- och chokladdesserter, söta grönsaker, fet fisk, ostar, gris- och lammkött.

Mejram: växer vilt på torra ängar och klippor i Nordafrika och Indien. Romarna använde kryddan som smaksättare i vin. Används idag ofta i färser och korvrätter.

Timjan: växer vilt i västra Medelhavsområdet och ger smak till honung och mejeriprodukter från den trakten. Passar till alla köttslag, fisk och grönsaker. Speciellt bra i kål- och lökrätter. Också gott i desserter och ostar.

1 Comment
Senaste
Äldre Flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Linda - Matstugan
8 År sen

Totalt underbar kväll med så mycket gott och lärorikt om örter! Tack!

Inom - Mat och dryck