Färsk ekologisk jäst vs. ‘vanlig’ färsk jäst

Har ni jämfört doften på ‘vanlig’ färsk jäst och ekologisk? Jag har altid tyckt att vanlig jäst luktar väldigt mycket, men efter att ha sniffat på den ekologiska så luktar den vanliga typ ingenting. Jag tycker att det är jättebra att alternativet finns så att man kan baka ett helt ekologiskt bröd hemma. Ekologisk jäst består bara av jästceller och vatten. Den innehåller inga ingredienser eller tillsatser av spannmål som innehåller gluten, ägg, laktos eller andra allergener enligt EU-listan över allergener (2000/13/EG).

färsk jäst ekologisk

Bra att veta är att jästen funkar bäst i degar för matbröd. Den jäser mindre bra i degar med tillsatt socker, dvs. mer än 3 msk socker/sirap per 1 paket färsk jäst (50 gram). Om man ändå vill baka ett sött bröd med ekologisk jäst rekommenderas det att öka den totala jästiden med 30 minuter. Jag brukar själva öka med cirka 45-50 minuter.

Ekologisk jäst rörs ut i fingervarm degvätska (cirka 38°C) eller kall degvätska (cirka 10°C), vid kalljäsning. Kalljäsning är för övrigt en fantastisk metod som jag nyligen börjat använda mig av. Känns som att det bara tar 20 minuter att baka ett bröd och så har man färska frallor på morgonen. Jag märker också skillnad på att ekologisk jäst tar längre tid på sig att blandas ut med kall degvätska, än vad vanlig jäst tar. Men det är det värt – känslan av att äta ett helt ekologiskt bröd som man har bakat själv är oslagbar!

 

Hoppas att fler butiker tar in ekojästen, just nu är det rätt svårt att hitta den i butik.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck