Festlig smörgåstårta med avokado och sockerärtor

En riktigt vacker smörgåstårta kan få gästerna att jubla. Vad kan då en vacker, god och festlig smörgåstårta få gästerna att göra? Svar: De äter upp tårtan på nolltid, ber om mer och frågar efter receptet. Jag vet, för den här skapelsen lämnade ingen smula kvar på någon tallrik! Receptet på smörgåstårtan hittar du längre ner.

festlig smörgåstårta

Jag är absolut ingen fantast av traditionella smörgåstårtor. För mig symboliserar de ett ganska smaklöst och omdömeslöst kök. Allting på brukar konceptet vara och vad blir i ärlighetens namn gott när man har allt på? Räkor, kött och lax i en salig blandning och dessutom brukar tårtorna traditionellt göras på ett tråkigt och svampigt bröd. Nej fy! Nu får vi äntligen uppleva smörgåstårtornas renässans och det i form av moderna, välsmakande och vackra skapelser. Dessa ting passar utmärkt att ställa fram när man vill fira något extra, som exempelvis Sveriges Nationaldag.

IMG_8051

En festlig smörgåstårta ska göra mig nyfiken! I denna gömmer sig både en krämig avokadoröra, pepparrotsröra och en röra bestående av ägg och krasse. Smörgåstårtan är vegetarisk och väldigt vacker med alla fina färger och former.

IMG_8076

IMG_8082

Tips på bröd för en lyckad smörgåstårta är Jubileumskaka från Polarbröd. Jag tycker att brödet passar väldigt bra därför att det varken blir svampigt eller degigt som brödet på många “traditionella” smörgåstårtor kan bli. Receptet nedan kommer från Polarbröd.

IMG_8037

Festlig smörgåstårta med avokado och krasse

8-10 personer 

 

Ingredienser:
8 st Polarbröd Jubileumskaka

Fyllning 1
1,5 dl crème fraiche
2 ägg
2 tsk dijonsenap
3 msk smörgåskrasse
1 tsk citronsaft
Salt och peppra

Fyllning 2
2 avokado
1 tsk citronsaft
3 msk crème fraiche
1 liten rödlök
Salt och peppar

Fyllning 3
1,5 dl crème fraiche
4 msk färskriven pepparrot
3 msk hackad dill
½ gurka
Salt och peppar

Topping
½ dl crème fraiche
200 g naturell färskost
Salt och peppar
10 tunna gurkremsor
10 st sockerärter
6-8 rädisor
1 rödlök
2 msk krasse
2 msk gräslök
Några droppar olivolja
Citronzest, från en halv citron
Ätbara blommor, t.ex violer
1 msk rostade solrosfrön
1 msk svarta sesamfrön

 

Gör så här – Fyllning 1

Koka äggen i 8 minuter och spola det kallt. Hacka och blanda med övriga ingredienser. Låt stå i kylen.

 

Gör så här – Fyllning 3

(ska stå längre än fyllning två därför gör vi den först).
Riv pepparroten på den fina sidan av rivjärnet. Skala gurkan och gröp ur den. Hacka gurka, dill och blanda ihop allt i en skål. Låt stå.

 

Gör så här – Fyllning 2

Hacka rödlöken mycket fint. Dela och kärna ur avokadon och mosa den i en skål. Tillsätt övriga ingredienser.

 

Gör så här – Montering

Bred ut fyllning 1 på ett polarbröd. Lägg på ett till polarbröd och bred på fyllning 2. Toppa med ett till bröd och bred på fyllning 3. Ta sedan den sista biten bröd och bred på crème fraichen och färskostblandningen.

Låt tårtan stå i 15 minuter så att smakerna hinner sätta sig i brödet.

 

Gör så här – Topping

Koka sockerärterna i saltat vatten i ungefär 1-2 minuter. Spola kalla. Rör ihop crème fraiche med färskost, salt och peppar. Skala 8 tunna skivor av gurkan med en potatisskalare. Skiva rödlöken i mycket tunna halvmånar och hacka gräslöken. Skiva rädisorna i tunna skivor och lägg i en skål med vatten.
Rulla ihop gurkremsorna och lägg ut på toppen. Lägg även ut sockerärterna och rödlöken. Fördela rädisorna över tårtan. Strö över hackad gräslök och krasse över allt. Strö över solroskärnorna och sesamfrön. På med rivet citronskal, några droppar olivolja samt salt och peppar. Avsluta med att strö blombladen över tårtan. Klart!

Comments are closed.

Inom - Recept