“Från Sverige” – tydligare ursprungsmärkning i butik

Nu i dagarna lanserades den nya svenskmärkningen “Från Sverige“. Det kommer att göra det lättare att hitta mat,  dryck och växter med svenskt ursprung i butiksdiskarna. De första produkterna med märkningen kom ut i butik för två dagar sedan. Produkterna som märks måste följa ett tydligt regelverk, se kriterier längre ner.

IMG_0507

Märkningen är helt frivillig för företagen och de tecknar avtal med SvenskMärkning AB för att få använda märkningen på de godkända produkterna. Precis vid premiären var det runt 25-30 företag som tecknat avtal, och fler är på väg in. Dock undrar jag om små producenter verkligen kommer att ha råd att märka upp sina produkter, även om produkterna är 100% svenska? Jag försöker ofta handla från småskaliga producenter för att uppmuntra produktion hos småbönder och andra svenska aktörer. I dagsläget vet jag nämligen inte vad ett märkningsavtal kostar, men jag hoppas att det är så lite så att även de små producenterna har råd att använda sig av märkningen.

IMG_0510

Undersökningar har under åren visat ett ökat intresse för svenska råvaror och livsmedel bland konsumenter. Däremot har många tyckt att det varit svårt att se/utläsa varans ursprung. De främsta skälen till att köpa mat och dryck från Sverige är att gynna svenska bönder och livsmedelsproducenter i Sverige, korta transporter, djurskydd och trygg säker mat. Det visar den senaste undersökningen som YouGov genomfört på uppdrag av Svenskmärkning under februari 2016.

IMG_0509

Några av företagen som tecknat avtal är Garant, Scan, Ostkompaniet, Lidl, Ica, Max, Kavli, Findus, Axfood, Citygross, Per i Viken och Slaktarkorv. Det tillkommer nya företag hela tiden, men det som är viktigt att titta efter är själva märket på de olika produkterna från företagen.

IMG_0513

Initiativet till märkningen kommer från Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och LRF som gemensamt bildat bolaget Svenskmärkning AB, som äger, marknadsför och förvaltar märket.

Märket Kött Från Sverige kommer successivt att ersätta märkningen “Svenskt Kött“.

Kriterier för märkning Från Sverige:

1. Alla djur ska vara födda, uppfödda och slkatade i Sverige.
2. Odling ska ha skett i Sverige
3. All förädling och packning ska ha skett i Sverige
4. I sammansatta produkter ska minst 75% av innehållet vara svenskt. Exempel på sådana produkter är pastej, bröd, fruktyoghurt och korv.
5. Kött-, ägg-, och mjölkråvara måste alltid vara 100% svensk, även i sammansatta produkter.

 

Det jag önskar, och hoppas att det blir krav, är att det också ska stå utskrivet varifrån resterande 25% av innehållet kommer ifrån – i de sammansatta produkterna.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck