Italiensk matlagningskurs på Restaurangakademien

Italiensk mat är en genre som jag är väldigt svag för. För mig handlar mat från Italien om fina och fräscha råvaror med tydliga smaker. Allt ifrån färska örter till soltorkade tomater, äkta balsamvinäger eller parmaskinka och parmesanost. De italienska köken som bemästrar konsten att sammanföra få väl utvalda ingredienser till en enastående komposition kan få varje gäst att känna som om den vore i sjunde himmelen. Italien har många olika sorters kök och knep för att nå de bästa smakupplevelserna. När det därför dök upp ett kurstillfälle med italienskt tema hos Restaurangakademien var jag inte sen på att nappa. En hel söndag med italiensk matlagning under ledning av Magnus Albrektsson. Tillsammans med ett gäng personer till tillagade vi femton olika rätter under sju timmar.

IMG_0055

Till kursen hade det förberetts med ett helt gäng fantastiska råvaror. Många av produkterna var sådant som man inte så lätt kommer över själv som konsument. Exempelvis Zucchiniblommor som är så vackra och goda. Ganska svåra att få tag på i vanliga fall, men ibland kan de finnas i Saluhallar. Blommorna fylldes med en fisk- och skaldjursröra, sedan skjutsades de in i ugnen.

IMG_0067

Fyllda Zucchiniblommor. Inuti ligger en fisk- och skaldjursröra som stelnat. Så gott!

Magnus Albrektsson kanin Restaurangakademien

Magnus Albrektsson visar hur en kanin ska styckas. Sedan hamnar bitarna i stekpannan. Gudomligt gott!

IMG_9989

Köket är stort och består av flera öar. Varje lag som består av cirka 4-5 matglada personer samsas kring en varsin ö och hjälps åt med de olika rätterna.

IMG_0027

Kursen innehöll flera roliga moment. Vi fick till exempel lära oss att rensa och tillaga squids, små tioarmade bläckfiskar.

förberedelser restaurangakademien

Det gick åt en hel del citronzest till alla möjliga, såser, dressingar och desserter. Citron och färska örter är några standardingredienser och som förekommer ofta i det italienska köket. Pasta gjorde vi flera varianter på. Färgad, fylld och långa band. Det underbara med en sån här kurs är att allt tillagas på riktigt fina råvaror. Snacka om att vara i råvaruhimmelen en sån här dag. Kolla in tomaterna!

IMG_9995

Klassisk Bruschetta.

IMG_0003

Minipizzor.

IMG_0004

Crostinis med havskräfta. Fantastiskt gott!

IMG_0008

Carpaccio. Denna klassiker kräver sin parmesanost. Vi serverade tillsammans med små bitar av rostad paprika. Rekommenderas starkt!

IMG_0117

En av flera desserter. Vid det här laget var jag så mätt så efterrätten gavs ingen riktig rättvisa. Jag är glad att jag fick göra en av desserterna så jag kunde passa på att smaka under tillagningen. Jag gjorde en citroncrème och citronglass, som båda två innehöll få ingredienser och var lätta att göra. Det kändes knappt rimligt hur enkelt det var att göra i relation till hur galet gott det blev. Recept kommer på både citroncrème och citronglass. Upplevelse à la himmelriket!

Jag lärde mig en hel del under den här dagen och skulle gärna gå en annan kurs nästa gång. Jag kom hem med både nya kunskaper, fina recept och många nya smakupplevelser.

Comments are closed.

Inom - Resor och upplevelser