Julskinka av rapsgris – saftigt och mört

En saftig, mör och smakrik julskinka tycker jag är bland det godaste på julbordet. Julskinkan har för mig en väldigt stor och traditionsbunden betydelse. Jag är uppvuxen i en familj där det enligt tradition varit förbjudet att äta kött under hela julafton. Det skulle vara 12 rätter på julbordet, inget kött, och man var tvungen att äta lite av all mat. Och som vi saknade köttet! Pappa satte därför alltid in julskinkan i god tid på julaftonskvällen och klockade så att skinkan blev klar någon minut efter midnatt. Då var det julskinkefest ända in på morgonen!

Numera har vi gått ifrån delar av den traditionen och julskinkan har smugit sig in som ett tidigare inslag på våra bord.

Det finns många fina julskinkor att välja på i butikerna och det kan vara lite knepigt att välja rätt. Scan har därför tagit fram en väldigt praktisk julskinke-guide just för detta. Nytt för i år från Scan är den rimmade julskinkan av rapsgris.

Jag fick möjlighet att testa Scans nya julskinka och den var väldigt god och saftig! Oavsett om man väljer att göra sin skinka från grunden eller köpa en färdigkokt så har man stor möjlighet att påverka smaken ytterligare genom en makalöst god griljering.  Här kommer recept på en riktigt lyxig griljering från Scan. Det är kombinationen av brunt socker, smör och senapsblandningen som ger det där lilla extra. Testa och njut!

Lyxgriljering

3 msk skånsk senap
1 msk fransk senap
1 ägg
1/2 dl muscavado- eller farinsocker
1/2 dl ströbröd
hela kryddnejlikor
50 g smält smör

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda senap, ägg och socker. Pensla blandningen på skinkan.
3. Strö över ströbrödet.
4. Sätt i kryddnejlikorna.
5. Droppa över det smälta smöret.
6. Griljera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Passa noga!
7. Ta ut, låt kallna, skär upp i tunna skivor och njut på mackan.

 

Till skinkan serverades de godaste tillbehören: ölstuvad grönkål och julsenap med cognac. Det var magiskt gott ihop. Här hittar du också recept på en annorlunda griljering, nämligen pepparkaksgriljering och på den fantastiskt goda julsenapen med cognac.

 

 

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck