Många anledningar att välja havssalt med jod

Kroppen behöver salt för att kunna fungera och jod för att reglera vår ämnesomsättning. Ända sedan 1920-talet har man i Sverige tillsatt jod i salt för hälsans skull. Äter man jodberikat salt får man i sig cirka 35% jod via saltet och övriga 65% från annat håll. Jod finns naturligt i berggrunden, men halten varierar geografiskt. Livsmedel som innehåller jod naturligt är: alger, fisk, skaldjur och ägg. Det finns också i mindre mängd i mjölk och ost.

IMG_1873

Jodberikat salt innehåller 50 mikrogram jod per gram salt. Det rekommenderade dagliga intaget av jod skiljer sig mellan olika grupper baserat på ålder eller om man är gravid eller ammar. För vuxna, tonåringar och barn över 10 år rekommenderas 150 mikrogram. Gravida rekommenderas 175 mikrogram och ammande bör ta 200 mikrogram jod per dag. Detta är Livsmedelsverkets rekommendationer. Man ska dock se upp med att äta för mycket salt och jod – för mycket av det goda kan också skada hälsan. För högt saltintag kan leda till högt blodtryck, för lite kan leda till uttorkning.

Tre anledningar att välja salt med jod

1. Jodbrist under tidig graviditet kan störa fostrets fysiska utveckling av nervsystemet.

2. Dvärgväxt hos barn kan bero på för lite jod i kosten.

3. För lågt jodintag kan orsaka sköldkörtelrubbningar, vilket kan leda till struma, trötthet, viktökning och depression.

Innan man började addera jod i salt hade man problem med dessa olika bristsjukdomar.

IMG_1877

Gravida och ammande behöver mer jod, men det är viktigt att inte överskrida rekommendationen. För mycket jod hos mamman under graviditeten kan också påverka fostrets sköldkörtel negativt. Det är också därför som man brukar varna gravida för att äta alger. Dessa kan innehålla väldigt höga halter jod.

Det finns även skillnader mellan havssalt och raffinerat salt. När saltet bearbetas för att bli bordssalt går en stor del av viktiga näringsämnen som kalcium, kalium och magnesium förlorade. Raffinerat bordssalt innehåller även ofta klumpförebyggande medel som i princip inte har något näringsvärde.

IMG_1906

Sedan februari finns Falksalt Flingsalt med jod i burk på 125 g i butik. Än så länge är Falksalt det enda saltet i Sverige som tillverkar flingsalt med jod. Flingsaltet kommer från Cypern i Medelhavet. Det framställs genom att man leder in havsvatten i grunda bassänger där vattnet långsamt får dunsta bort. Saltet skördas, torkas, renas, siktas och paketeras för hand. Flingsaltet är 100% naturligt och godkänt för användning i ekologisk tillverkning.

Hemma förvarar jag mitt flingsalt i ett snyggt och runt saltkar från Rosendahl som syns på bilderna. Det är tillverkat i vitt porslin med blank glasyr invändigt och matt glasyr utvändigt. Den lilla skeden i obehandlad europeisk ek följer med på köpet. Jag tycker själv att det känns väldigt ofräscht när alla tar salt med fingrarna från samma skål, särskilt på restauranger. Ekskeden är skön att hålla i och lätt att skopa upp saltet med.

 

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck