Premiär för svenska jordgubbar!

Premiären för årets svenska jordgubbar var officiellt den 27 maj i år. Det är cirka tio dagar tidigare än normalt. Vi har det varma och soliga vädret att tacka för det 🙂 Premiären firades på Moderna Museet med champagne,  färska svenskodlade jordgubbar och himmelska jordgubbs- och hallondesserter. Premiärgubbarna som vi provade under kalaset hade odlats på Eriksgården i Sjöbo. Fantastiskt gott och väldigt härligt. Det finns få saker som är så starkt förknippade med sommar och glädje för mig som just jordgubbar och bär. Helt underbart!

IMG_6117

Bakom arrangemanget av den sedvanliga jordgubbspremiären stod Bärfrämjandet, tillsammans med kocken och krögaren Malin Söderström och Årets Konditor 2013, Patrik Fredriksson.

IMG_6186

Malin Söderström bjöd på Årets Hallondessert 2014.

IMG_6061

Hallondesserten är skapad av Malin själv och heter “Hallonträngsel på lakrits- och lemoncurdtartlett. Bara namnet gör att man blir löjligt sugen på att smaka. Den var så god, så makalöst god att vi inte kunde sluta äta. Rena drömmen!

IMG_6203

Bakom Årets jordgubbsdessert “Krämig jordgubbsmousse med rabarber och pistage” står Patrik Fredriksson (årets konditor 2013). Desserten består av fyra delar: jordgubbsmousse, jordgubbs- och rabarberkompott, pistagekaka och jordgubbsglass. Smakerna är helt fantastiska!

IMG_6155

Svenska jordgubbar är dessutom väldigt hälsosamma. Visste du att jordgubbar innehåller mer C-vitamin än apelsin? Förutom alla sina vitaminer och antioxidanter innehåller de väldigt lite spår av växtskyddsmedel. Det är bara 3% av alla jordgubbsodlingar i landet som är ekologiska, 97% är konventionellt odlade. Däremot styrs odlingarna hårt av Livsmedelsverkets krav, exempelvis krav på användandet av bekämpningsmedel. Livsmedelsverkets nya rapporter visar att det är tryggt att äta svenskodlade bär. De ligger i genomsnitt under en procent av EU:s gränsvärden för växtskyddsmedel. Det gör att en person på 70 kilo skulle kunna äta 600 liter jordgubbar varje dag i hela livet, utan att överskrida den nivå som Livsmedelsverket bedömt som helt säker. Leta efter svenska jordgubbar med märkningen “Svenskt sigill”, så vet du att de är odlade på ett klimatvänligt sätt. Det har förekommit fall där utländska bär sålts som svenska. För att undvika detta så gott det går rekommenderar Bärfrämjandet att köpa bären i en ask där även odlarens varumärke framkommer. Tester har också visat att utländska bär innehåller mer bekämpningsmedel än de svenska gubbarna.

IMG_6182

En av de stora bärtrenderna pekar på att vi blir alltmer intresserade av olika jordgubbssorter. Vi väljer sort utifrån vad vi ska använda bären till. Jordgubbar med ett rött fruktkött rakt igenom när vi ska göra sylt, medan större gubbar kanske väljs för att dekorera tårtor. Sorten som vi provade under premiären var Honeoye, en söt liten jordgubbe.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck