Ångbakat bröd i ugn

Det här brödet är så gott och för tankarna till en varm sommarkväll på en uteservering vid Medelhavet. Brödet är smaksatt med oregano och passar extra bra att servera till mat. Det går fint att grädda i såväl vanlig ugn som i varmluftsugn. Med ångfunktionen i ugnen blir brödet mjukt och luftigt, samtidigt som det får en härligt seg och god skorpa. Brödet var mycket uppskattat av gästerna under ett event med vegetariskt tema för ett tag sedan. Baka och njut!  IMG_2089

Recept – Ångbakat bröd med oregano

Satsen räcker till fyra baguetter.

1/2 paket jäst
1 tsk salt
1-2 msk honung
1 msk oregano
6 dl vatten
14-15 dl mjöl
Flingsalt
Lite mjöl till utbakning

Gör så här:
Smula jästen i en bunke tillsammans med honung, salt och oregano. Värm vattnet till 37 grader. Slå i lite vatten i bunken och rör tills jästen och honungen löst sig. Tillsätt resten av vattnet och arbeta ner mjölet i degen, några deciliter i taget. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1,5 h.
Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Knåda inte, utan skär degen i fyra bitar på längden och fös ihop fyra baguetter. Vrid dem något varv för att få ihop dem och för att få ett fint mönster med mjölet. Strö över lite flingsalt.
Sätt på ugnen.
Lägg över bröden på oljad plåt och låt jäsa i 15 minuter.

Vanlig ugn
Sätt ugnen på 250 grader och släng in en deciliter vatten i ugnen när bröden sätts in (det går bra att använda en djup ugnsform som placeras längst ned, eller en ugnstålig behållare som fylls med vatten). Grädda i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 10-15 minuter.

Varmluftsugn (Samsung)
Sätt ugnen på 200 grader och ångassistkokning på steg 3 och grädda i tio minuter. Stäng av ångan och grädda ytterligare 10 minuter på varmluft.

Comments are closed.

Inom - Recept