Första samiska kokboken i Sverige är ute!

Det låter visserligen konstigt, men ingen har tidigare publicerat en samisk kokbok i Sverige. När Bianca berättade för mig om sitt samiska projekt för flera månader sedan blev jag alldeles till mig. Varför har ingen gjort det här förut? Nu är det alltså verklighet. Sveriges första samiska kokbok är här: Smak på Sápmi. Och jag håller den i min hand.

IMG_0362
Jag bläddrar och bläddrar och kan inte sluta läsa. Boken är fylld av inspiration, vackra bilder och så mycket kunskap. På ena sidan i boken läser jag om renens fett som har många olika användningsområden och ovanligt god näringssammansättning. På andra sidan om växter som har fungerat som medicin, om olika metoder att röka kött och om konservering.

IMG_0335 IMG_0351

Boken innehåller intressant läsning och fakta varvat med recept – både med traditionell och nyskapande mat. Det samiska köket är en hel vetenskap som jag har varit nyfiken på länge. Genuin matlagning på lokala råvaror, där man låter de naturliga smakerna träda fram. Jag är så glad att denna bok har kommit ut!

Bakom Smak på Sápmi står denna trio:
* Bianca Brandon-Cox: fotograf och redaktör.
* Victoria Harnesk: redaktör och skribent.
* Anna-Marija Kaddik: projektledare och länken mellan kockar och producenter.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck