Slow food festival i norra Polen

Denna helg pågår en Slow food festival i Sopot, som ligger i Norra Polen. Festivalen bygger dock inte på konceptet slow food så som vi känner till det. Matfesten hålls på Europas längsta pir som löper rakt ut i havet. Det bjuds på både polska och internationella smaker. Dofter från all världens hörn blandas med lukten av salt från havet och ljudet av vågorna. Folk är glada, tempot är skönt och de som är här är nyfikna på nya smaker.

IMG_7490

Innan vi kom hit så trodde vi att vi skulle få uppleva mat som tillagats långsamt och länge, i sann slow food anda. Istället visade det sig att Slow food festivalens tanke är att bjuda på lokala råvaror och nya smaker. Vår reseledare förklarade att man i Polen definierar slow food festival som en matfest där folk ska tycka att det är roligt att äta och prova nytt.

IMG_7492

IMG_7528

Thailändska soppor…

IMG_7536

…sill…

IMG_7540

…lax med rödbeta, ost, gurka och hallon…

IMG_7534

…vetebullar.

Vi fick själva tillaga mat och bjuda besökarna. Temat skulle vara “svenskt”, och vi gjorde vår tolkning. Det blev två sorters sill och jordgubbar med två sorters marinader. Hundratals smakportioner delades ut.

IMG_7507

Sillen gick åt direkt. Man äter mycket sill i Polen och är våghalsig vad gäller nya smakkombinationer inom just det området. Med jordgubbarna gick det faktiskt betydligt trögare! Folk var lite skeptiska. Man är nog mer van att äta jordgubbar som de är. Killen som var konferencier för festivalen kom och intervjuade oss, smakade jordgubbarna och berättade sedan i sändning om jordgubbsrätterna. Vi hade döpt vår rätt till “Strawberry surprise” och själva smaköverraskningen i rätten var chili. Vi var noga med att inte ta för mycket chili i marinaden eftersom att folk kan vara känsliga. Däremot råkade just konferenciern få en rätt stor bit chili i sin smakportion. Han var inte beredd på detta, blev chockad och skrek “HOT HOT!! IT’S HOT HOT HOOT!!”. Det visade sig dock att han älskade chili. När han sedan berättade om jordgubbsdesserterna sa han att alla borde gå och testa. Folk rusade verkligen direkt fram till vårt bord. Flera bad om att få recepten och skulle hem och tillaga blandningarna samma dag, till kvällens fotbollsmatcher.

IMG_7502

Det kändes extra roligt att lämna festivalen när vi visste att även vi hade lämnat ett gott avtryck och bjudit andra på nya smakupplevelser.

Recepten på marinaderna kommer snart i bloggen!

IMG_7546

Roliga salamirosor på pinne. Undrar om jag själv kan fixa till såna här, vore kul att bjuda på som tilltugg på någon fest.

Det finns så mycket roligt att handla på festivalen och man vill gärna köpa lite av varje. Som tur är åker vi färja med Stena Line och kan ta med oss så mycket vi vill. Inga begränsningar för vätskmängd, annat än det som man rent lagligt får föra in i landet. Och tro mig, vätska finns det gott om här. Inte bara wodka, utan man säljer en hel del ekologisk och lokalproducerad dryck. Men även sylt, inlagda paprikor, honung och massa annat. Jag som oftast brukar flyga tycker att det är skönt att för en gång skull känna att jag kan handla de varor jag vill.

1 Comment
Senaste
Äldre Flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Kinnas blogg - mormors mat

Fina du, vad kul det var. Snygga bilder här som vanligt. Jag har skrivit också och du har en länk direkt till det här inlägget från mig.

Inom - Resor och upplevelser