Sojaprovning med Kikkoman och Jennie Walldén

Häromdagen var jag på en sojaprovnig, eller Kikimi som det heter på japanska. Det är en japansk ceremoni där man provar olika sojor och avgör deras kvalitet. Jag som älskar soja tyckte att detta var väldigt spännande. Det är inte varje dag som man får soja serverad i vinglas.

IMG_0678

Under en Kikimi bedömar man sojans fyra olika delar:

Färgen
Konsistensen
Lukten
Smaken

En kemiskt framställd soja känns ofta igen på den mörka, ibland svarta färgen och att den är trögflytande. En naturligt bryggd soja får en djupt rödbrun färg och är lättflytande. Den upplevs som ‘genomskinlig’. Den naturliga sojan doftar mycket mer, smakar fylligt och har en behaglig eftersmak. En härlig umamibomb. En kemisk soja har ofta en intensiv smak.

IMG_0672

Provningen hölls av Jenny Walldén som vann Sveriges mästerkock 2013. En riktigt duktig och trevlig tjej. Hon har dessutom alldeles nyligen öppnat den koreansk-svenska restaurangen Namu i Malmö.

IMG_0705

Titta på Kikkomans soja som exempel. Många bra sushiställen använder deras soja. När man doppar ätpinnarna i skålen med soja blir det knappt någon soja kvar på pinnarna. Den rinner av väldigt enkelt.
På sushi ska endast lite soja penslas för att den inte  ska ta över smaken. En bra soja har så kraftfull smak att man inte behöver använda så mycket.

IMG_0691

Provningen hölls på restaurang Råkultur, en av mina favoritställen som serverar sushi i Stockholm. Har ni inte ätit där rekommenderar jag er verkligen att testa. Be gärna om att få kockens val av sushi (sätt ett maxbelopp vad maten får kosta per person).

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck