Trender och spaningar från Årets Kock 2013

Under Årets kock lade man stor vikt vid att framhäva hur viktigt samarbetet mellan bonde och kock är för samhällets utveckling. Både kock och bonde är konsumenternas hjältar och deras roll kommer att förändras. Ingela Stenson från United Minds berättade om den frustration som råder “vi har en bra satsning på matlandet Sverige, men vi har ingen strategi för produktion”.

20130210-161611.jpg

Det är konsumenternas värderingar och prioriteringar som styr. Så, vad är det som konsumenterna längtar efter? Här är några trender:

Win/win/win – vill vill att det ska gagna alla parter.

Live to learn – vi vill lära oss mer om mat på riktigt.

Closer than local – vi vill ha naturen ännu närmare och veta mer om det lokala.

Eat nature – äta det som är naturligt.

Craftmanship – hantverket, vi vill göra hantverket själva i form av korv, surdegsbröd med mera.

Food tech – krocken mellan det naturliga och teknik. Vi vill gärna ha det naturligt, samtidigt som vi vill ha den moderna tekniken till hands.

Simplicity – det ska vara enkelt.

Vi vill ha en mer avslappnad inställning till maten. Äta gourmetmat utan krångel, vi vill inte behöva vara fint uppklädda för att kunna äta fint. Vi vill också ha hjälp med att leva nyttigt. Ett exempel är “Happy fork” – en gaffel som vibrerar när man äter för snabbt. Konsumenterna vill gärna lära sig allt som kan ge dem en impafaktor, det vill säga något som kan imponera på dem själva och som de också kan imponera på andra med.

Kockarnas och böndernas roller kommer att förändras. Här är några av de förändringar som vi kan vänta oss:

20130210-144634.jpg

20130210-144649.jpg

– Utan en bra strategi för fortsatt produktion i Sverige kommer det bli svårt att tillaga mat av lokala råvaror och kockarna kommer inte kunna leverera lika bra resultat som idag. Om kurvan fortsätter nedåt har vi inga mjölkbönder kvar om 10 år, idag finns det 5000 (Karin Hallgren, LRF mjölk). Som lantbrukare har man en viss planeringshorisont, det tar 3 år att få till en mjölkko. Man pratar om att göra besök på bondgårdar obligatoriska för barn under deras skolgång.

Bland utställarna serverades bland annat ekologiskt kaffe, korv à la 50-tal, terriner gjorda på kavring och ostar och rädisor med dip.

20130210-143949.jpg

Svinrötter och lila och gula morötter.

20130210-143959.jpg

Egen odling med lokala råvaror står i centrum. En sån här back med sallad borde inte vara några problem att hålla vid liv på balkongen 😉

20130210-144013.jpg

Fler lokala produkter, gröna enbär.

20130210-144034.jpg

Den häftigaste prylen på Årets kock var grillen Big Green Egg. Den kan användas för grillning, bakning, stekning och rökning. Låter nästan för bra för att vara sant och vore roligt att få lite feedback från någon som testat.

20130210-144052.jpg

Vann tävlingen Årets Kock 2013 gjorde Daniel Räms, Grattis!

Comments are closed.

Du kanske också vill läsa

Genvägen till festlig plockmat för olika tillfällen

Äppelchutney med chili och stjärnanis - gott till skinkan

Grönkålssallad med granatäpple - gott och juligt

Klassisk griljering av julskinka - så gör du

Inom - Mat och dryck

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm