Urtekram satsar på egen eko-barometer

Danska Urtekram har sedan 1972 varit inriktade på ekologiska produkter. Nyligen presenterade de dessutom sin första eko-barometer, och det är tänkt att denna ska vara återkommande två gånger per år.

Hela 94% av svenskarna är oroliga för hur den mat som inte är ekologisk påverkar miljön. Något som kanske förvånar är att det mest är studenter som köper ekologiskt.

IMG_2800

Urtekram valde att presentera sin ekobarometer på Fotografiska. Där bjöds det på en hälsosam frukost, signerad mästerkocken Paul Svensson. Hans prägel med färska örter och smakrika kryddor kom tydligt fram i de olika rätterna.

IMG_2805
Den lufttorkade skinkan kommer från Fors Säteri, av många ansedd som den bästa lufttorkade svenska skinkan.

Åtta av tio svenskar är oroliga för hur icke ekologisk mat påverkar deras hälsa. Oron syns i alla åldersgrupper, men mest oroliga är studenterna (88%). En tredjedel (32%) upplever att ekologisk mat smakar bättre.

IMG_2791

Kall gröt som Paul har kokat med pärlkorn, mjölk och bovete. Serveras med en sylt av ekopäron & mullbär & Urtekrams ekologiska kanel. 

IMG_2793

Åtta av tio svenska konsumenter har även köpt ekologisk mat det senaste halvåret. De som driver konsumtionen mest är kvinnor, studenter och familjer med små barn. Djurhållningen är ett annat viktigt argument bland de som väljer att köpa ekologiskt. Av alla svenskar är det 59% som upplever att ekologisk mat innebär bättre djurhållning.

IMG_2796

Visst har priset på maten en inverkan, 80% säger att de skulle handla mer ekologiskt om det var samma pris som annan mat. Samtidigt uppger hela 40% att de skulle köpa mer ekologiskt om det fanns mer alternativa varor i vanliga mataffärer.

IMG_2798

Urtekram tillverkar de flesta av sina produkter själva på Jylland. De har cirka 1600 ekologiska produkter på den skandinaviska marknaden. I Sverige är de störst inom kategorin kolonialvaror.

Undersökningen är genomförd den 20-21 oktober av Yougov. Totalt genomfördes 1010 intervjuer via Internet. Både män och kvinnor i åldern 18-74 år har deltagit.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck