Grilla svenskt kött med gott resultat i sommar

I den senaste Grillrapporten från ICA kunde vi se att tre av fem personer väljer att lägga svenskt kött på grillen – när de väljer att grilla kött. En siffra som gör mig glad och som jag hoppas ökar.

Av de som angett att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött, anger 71% att de väljer svenskt för att stötta svenska lantbrukare.

Själv grillar jag gärna mycket grönsaker och kombinerar med bra kött från Sverige. Vi har testat igenom Scans fyra “Slow Cooked” grillnyheter och allt kött är så klart svenskt.

IMG_2031

Visste du att det är i juli som de flesta svenskar grillar, hela 85%! Kolgrillen är den grill som dominerar, 83% av svenskarna äger en sådan, medan 24% äger en gasolgrill.

Scans fyra Slow Cooked-Nyheter till grillen i sommar

* Revben

* Lårklubba

* Bringa

* Grillbacon

Alla köttdetaljerna har tillagats under lång tid för att bli extra möra. Både bringan, lårklubban och revbenen har dessutom alspånsrökts för att sätta extra god smak på köttet. Sammanfattat kan man säga att alla nyheterna är fantastiskt möra. Vissa kräver lite extra rub, glaze eller sås – men konsistensen är tipptopp!

Vi testade alla fyra och den största favoriten blev grillbacon. Fantastisk produkt.

IMG_4623

Grillbacon från gris

Slow cooked Grillbacon (från gris) med smak av äpple. Köttmängd 93%. Det här blev min definitiva favorit bland Scans Slow Cooked-Nyheter.

Tillagning grill: Tag ut grillbaconet ur förpackningen och grilla det indirekt i 30 minuter (dvs. ej  direkt över grillkolen).

Tillagning ugn: Tag ut grillbaconet ur förpackningen och värm i mitten av ugnen på ca 125 grader i ca 30 minuter.

Vi serverade baconet med klyftpotatis, Pimentos de Padron (de är en favorit och hänger med nästan jämt under grillsäsongen), en grönsallad och en fantastiskt god sås – Newcastle Brown Sauce. Såsen är kallrökt med mild hetta och lite anchochili. Den innehåller dessutom 20 procent Newcastle Brown Ale som ger en knäckig smak.

IMG_4643

Smakmagi när grillbacon toppas med Newcastle Brown Sauce. Tänk den härligt salta rökiga baconsmaken med toner av äpple, det möra köttet med krispig yta – hur det möter såsens rökiga smak med toner av smörkola. Ville aldrig att denna måltid skulle ta slut. Bästa!

Newcastle Brown Sauce finns tillgänglig på Lily’s Burger i Stockholm och på ett antal hamburgerrestauranger runt om i landet.

 

Lårklubba

Alspånsrökt Lårklubba från gris

Lårklubban är framtagen från läggen som är känd för att vara väldigt smakrik och god. För att lyfta smakerna lättsaltas och alspånsröks klubborna. Sedan gäller 22 timmars slow cooking. Det gör att köttet blir fantastiskt mört. Godast resultat får man om man penslar med egen glaze och sedan värmer bringan på grillen. Jag tyckte att denna detalj verkligen behövde smaksättas med lite extra glaze och en sås vid sidan om.

Här serverade vi köttet till två sorters sallader:
* En lättgrillad sallad bestående av sparris, paprika, morot och palsternacka.
* En grönsallad gjord på olika varianter av gröna salladsblad, spenat, röd paprika och rödlök.

Tillagning grill: Grilla klubborna runt om för att få fin färg. Lägg sedan på indirekt värme för att genomvärma i ca 15 minuter. Pensla gärna köttet med egen glaze för att höja smaken ytterligare.

Tillagning ugn: Värm ugnen till 225°C. Lägg klubborna på ugnsfast fat och värm i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

 

IMG_3501

Alspånsrökt Bringa från nöt

Bringa är ytterligare en av Scans köttdetaljer som är alspånsrökt och slow cooked i 22 timmar. Bringan har också saltats varsamt för att höja smakerna ännu mer. Köttet var fantastiskt mört och lätt att skära upp i lagom tjocka skivor. Resultatet blev mycket bättre när man satte lite extra smak på köttet, lite rub eller glaze och sedan en sås till.

Här serverade vi köttet till två sorters sallader:

* Mos gjord på sötpotatis och några “vanliga potatisar”.
* Grillade Pimentos de Padron
* En grönsallad gjord på olika sorters gröna salladsblad, groddar, röd paprika, rädisor och avokado.

Tillagning grill: Grilla bringan runt om för att få fin färg. Lägg sedan på indirekt värme för att genomvärma i ca 20 minuter. Pensla gärna köttet med din egen glaze för att höja smaken ytterligare.

Tillagning ugn: Värm ugn till 225°C. Lägg bringan på ugnsfast fat och värm i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg.

Revben

Alspånsrökta Revben från gris

Alspånsrökta och slow cooked i 22 timmar är dessa svenska revben från gris. Även dessa har saltats för att höja smaken.

Supermöra, köttet faller i princip av från benen. De här är en av mina grillfavoriter.

Tillagning grill: Strö gärna över en favorit-rub, låt dra i 30 minuter. Grilla sen hela revbenet runt om för att få fin färg. Lägg på indirekt värme för att genomvärma i ca 15 minuter. Pensla gärna köttet med din egen glaze för att höja smaken ytterligare.

Tillagning ugn: Värm ugnen till 225°C. Lägg hela revbenet på ugnsfast fat och värm i ca 15 minuter eller tills det fått fin färg.

Revben2

Till revbenen serverade vi grillade Pimentos de padron och en sommarsallad på avokado, salladslök, sockerärtor och rädisor.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck