Johan Jureskog lanserar eget kött och talg

Johan Jureskog, bakom restaurang AG, har tagit fram en köttserie och talg under eget namn. Köttet är noga utvalt från Skottland och har hängmörats i 21 dagar. Talg som är ett naturligt matlagningsfett är även en av Johans stora kökshemligheter. Det går att använda till så mycket, bland annat till stekning, fritering och smaksättning i såser.

Jag har hittills testat talgen från det nya konceptet. För att känna den tydliga talgsmaken stekte jag ett ägg som kräver minimalt med kryddning, bara lite salt och peppar.

IMG_0772

I normala fall steker jag gärna ägg i en stekpanna som man precis har stekt lite bacon i. Det gottiga fettet från baconet har en härlig sälta som ägget tar smak av. Det är dock inte alla gånger som bacon finns hemma, eller som jag har tid att steka det innan.

Talg tillverkas av smält nötfett och har använts i svenska kök under århundraden innan det industriella fettet tog över.

Talgen har vit färg i sin fasta form, medan den blir alldeles klar så fort som den har smält i pannan. Doften är animalisk på ett bra sätt. Jag kan förstå att det kan ge ett fantastiskt resultat om man friterar något i det. Måste testa det snart.

IMG_0780

Det behövdes bara en liten bit talg för att det skulle bli enkelt att steka i. Ägget fick helt klart en annorlunda och djupare smak. Tillsammans med lite salt, peppar och timjan var det verkligen mumma!

Förpackningen med talg väger 500 gram och har en naturlig hållbarhet på upp till ett år vid förvaring i kylskåp.

Produkterna kommer att finnas i Hemköps butiker från mitten av april. Köttet importeras genom det svenska företaget PQM som specialiserat sig på skotskt kvalitetskött. Samtliga köttbitar från Johan Jureskog har därför en PGI-märkning vilket innebär höga krav på uppfödning, hantering, urval och långsiktig hållbarhet.

 

Läs mer om Johan Jureskog i bloggen:
Johan Jureskogs gourmetburgare serveras på McDonald’s – april 2016
Johan Jureskog och McDonald’s i samarbete – oktober 2015

 

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck