Ny ekologisk ost till frukosten

Arla lanserade nyligen två nya ekologiska ostar i sitt sortiment ”Arla Lokal Tradition”. De nya ostarna går under namnen Tidan och Hova och jag fick möjlighet att prova båda. Jag älskar ostar och varierar gärna och ofta, så alla nyheter inom det området är mer än välkomna.

IMG_8217

Hova är en grynpipig ost med mild smak. Aromatisk och med en fetthalt på 28%. Denna blev min favorit av de två nyheterna. Jag tycker att den var krämigare och smakade bättre. En mild ost som jag tycker passar lika bra med tomater, gurka eller apelsinmarmelad.

Tidan är en rundpipig ost med mild smak och inslag av sälta. Fetthalt 23%. Osten var lite mindre krämig och jag blev inte lika förtjust. Det var inget fel på smaken, men den fångade inte riktigt mitt intresse.

Hova & Tidan

Bilden på ostarna är lånad från Arla.

Själva konceptet Lokal Tradition lanserades under hösten 2015. Det bygger på moderna produkter som tagits fram enligt lokal tradition och hantverkskunnande. De nya ostarna tillverkas i Götene mejeri och är en hyllning till ostinnovatören Sven Fenelius. Han var verksam på Hova mejeri under 1940-talet och blev först i Sverige med att tillverka kantfri och fyrkantig ost. På den tiden var det ganska revolutionerande. Detta tog han sedan med sig till Tidan mejeri. Sven tillverkade också världens största ost en gång i tiden, mer om det kan du läsa längre ner.

I konceptet Arla Lokal Tradition finns det nu ett eko-sortiment bestående av fem ostar: Herrgård, Präst, Billinge, Hova och Tidan. De tre första väger cirka 500 gram, medan Tidan och Hova väger cirka 800 gram.

IMG_8215

Barnfamiljer har efterfrågat ekologiska hårdostar i ett större format. De nya ostarna väger cirka 800 gram. Hinner man inte äta osten snabbt nog, eller som vi som bara har en liten ostkupa, så kan man dela osten i två delar. Den stora förpackningen gör att man kan lägga in halva osten i den andra tomma förpackningshalvan så håller sig osten fräsch. Båda ostarna har en hållbarhet på 84 dagar, om man nu inte skulle lyckas äta upp dem ganska snart.

Världens största ost

Sven Fenelius tillverkade världens största ost år 1955. Osten vägde då 1200 kilo och såldes på NK. Tillverkaren hade ingen aning om hur osten smakade då det var den första i sitt slag. Det visade sig dock att osten blev väldigt populär hos kunderna och all ost tog slut på 3 dagar. Kul historia, och har du lite tid över kan du läsa mer ingående om hur det hela gick till med världens största ost.

IMG_7269

Till de milda ostarna är det gott med hembakat bröd. Jag testade att göra ett müslibröd som fick stå och jäsa i kylen över natten. Det blev så gott! Väldigt enkelt att göra och det är stor chans att man redan har alla ingredienserna hemma. Här hittar ni receptet på Müslibrödet.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck