Blommans art avgör honungens smak

Honung har fascinerat mig ända sedan jag var liten. Som barn fick jag ofta honung i te, mjölk eller bara som den var – helt naturlig, serverad på en sked. I tonåren upptäckte jag honungens läkande kraft och smorde in läppar och armbågar. Ett tunt lager honung gav effekt väldigt snabbt. Mjukt och lent blev resultatet.

IMG_2304

Nu använder jag mest honung som sötningsmedel till bakverk, dressingar och maträtter. Genom åren har jag upptäckt hur annorlunda honung smakar, beroende på både blomsort och region som blomman växer i.

Under våren smakar jag mig igenom sju sorters honung, varav fem stycken är enblommiga. Det innebär att honungen är gjord av en och samma art av blomma. Alla honungssorterna kommer från Lune de Miel, ett franskt företag med en historik som sträcker sig nästan 100 år tillbaka.  IMG_2530

Det är stor skillnad på smaken på de olika sorterna. Citronhonung smakar helt annorlunda än Ljunghonung. Gott, nyttigt och väldigt roligt att experimentera sig fram i köket med de olika sorterna.

IMG_2409

Honungen är en riktig skatt i köket och i badrumsskåpet!

Jag provade att baka med den exotiska Litchihonungen. Det blev väldigt goda honungskakor med en smak som påminde om karamell och knäck. I bloggen hittar du receptet på honungskakorna med valnötter.

Det underbara med honung är att produkten är helt naturlig. Utan tillsatser och utan att något ämne borttagits. Enligt EU-direktiv får ordet honung endast användas på produkter som har sitt ursprung i söta ämnen som bin samlat i naturen. I de fall då vatten eller fruktsocker är tillsatt får det inte kallas honung. Även smaksatt honung måste benämnas annorlunda, exempelvis som ”honung smaksatt med choklad”.

Håll utkik på sajten i nästa vecka! Då kommer Spot and Tell att tävla ut ett exklusivt honungspaket i samarbete med Lune de Miel!

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck