Kladdkaka med lakrits

Internationella lakritsdagen till ära blev det idag en kladdkaka med lakritspulver. Denna blev riktigt god och jag kommer definitivt bjuda på den nästa gång jag har gäster. Varning! Smaka inte på Lakritspulvret innan ni bakar för då blir det inget kvar till kakan 😉

Tillagningstid: 10 min + ca 20-25 min i ugn.
Ugnsvärme: 175 grader
Placering i ugn: nedre delen

Ingredienser

3 ägg
2 dl vetemjöl
3 dl socker
2 msk ljus sirap
6 msk kakao
3,5 msk lakritspulver eller salmiakpulver (jag använde Pöyröö Pulveri från Namitupa)
150 gram smält smör eller margarin, motsvarande ca 1,5 dl flytande smör/margarin

1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en bunke.

2. Häll i det flytande smöret, blanda och häll sedan smeten i en rund ugnsform. Grädda ca 20-25 minuter, beroende på ugn eller hur kladdig du vill ha kakan.
3. Servera med färska hallon eller gör en enkel hallonsås (koka upp hallon med socker och reducera).

Inspriationen till kladdkakan fick jag av Johan Bülows Lakrids A (kakaopudrad sötlakrits som är doppad i mjölkchoklad).

Johan Bülows lakrits är en stor favorit hemma och varianten med choklad som smakades för första gången idag blev en klar hit. Blandningen lakrits och choklad kan ibland slå åt andra hållet, det gäller att vara försiktig med vilken kvalitet man väljer. Bülows lakrits-choklad-mix kan jag verkligen rekommendera. Den har tydligen även precis blivit vald som Svenska folkets favoritlakrits, genom Lakritsfestivalen.

 

Comments are closed.

Inom - Recept