Mandelformar med curdgrädde – gott till Afternoon tea

De här krispiga mandelformarna blir riktigt smarriga tillsammans med curd som blandats med vispad grädde.

Ännu godare och finare blir det med färska bär. Perfekt att servera på Afternoon tea.

img_8610

Överraska gärna med en annan curd än citron. Jag valde Kalamansicurd från Resville. En fantastiskt god curd som är gjord på kalamansi. Frukten är en korsning mellan mandrarin och kumquat. Smaken är alltså sötare än citron, och samtidigt är curden fräsch. Curden är även fantastiskt god att ha på nygräddade scones med hasselnötter.

img_8616

Jag har också hyvlat lite matchachoklad över mandelformarna. Matchachokladen är en av mina favoritchokladkakor och jag har den nästan jämt hemma.

Det är en choklad som är gjord på matcha (grönt te som har malts till pulver), citronzest och yoghurt. Härligt fräsch och smakrik choklad.

Båda produkterna finns att köpa i gourmet-webbutiken Beriksson.

img_8609

Mandelformar med curdgrädde

 

Mandelformar

ca 12-15 styck

100 gram rumsvarmt smör
2 1/2 dl vetemjöl
50 gram mandelmjöl
3/4 dl socker
1 äggula

 

Gör så här:
Rör ihop smör, all mjöl, och socker i en bunke. Tillsätt äggulan och arbeta ihop en deg. Det är viktigt att du arbetar ihop degen snabbt och inte knådar för mycket. Lägg in degen i kyl i ca en timme.
Pensla små formar med smält smör och sätt ugnen på 200 grader.
Ta ut degen ur kylen och tryck ut i de små formarna. Det räcker till ca 12-15 stycken, beroende på formarnas storlek.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Formarna ska gärna få lite färg överst på kanterna.
Ta ut kakorna och platta till bottnarna försiktigt med hjälp av underdelen på en rund kaffesked eller liknande. Ta ut kakorna ur formarna medan de fortfarande är ganska varma så lossnar de bättre.

 

Curdgrädde
1,5 dl vispgrädde
Kalamansicurd, ca 2-3 matskedar

 

Gör så här:
Vispa grädden fluffig. Rör ner några skedar curd. Smaka av hur mycket curdsmak som du vill ha.
Fyll mandelformarna med curdgrädde. Dekorera med färska bär och hyvla lite favoritchoklad över.

Comments are closed.

Inom - Recept