Klassiska Canelés från Bordeaux

Canelés var ett av de bakverk som jag föll pladask för under 2013. Sophie Maillard som introducerade dessa läckerheter för mig har också delat med sig av sitt recept på klassiska Canelés från Bordeaux, Caneléns hemstad. Sophies härliga Canelés har alltid en krispig yta och är perfekt sega och luftiga inuti. Prova att göra dessa läckerbitar själva. Det tar 2 dagar eftersom att degen ska vila i en dag. Använd gärna speciella kopparformar för Canelés så får ni också den fina räfflade formen.  I det klassiska receptet nedan används rom och vanilj som smaksättning. Det går att byta ut till andra kryddor, som kanel, saffran, citrus – det är bara att prova sig fram. Under 2014 undrar jag om vi kanske kommer att få se mer av Canelés och då med olika färgglada glasyrer med nya smaksättningar.

Recept – Canelés från Bordeaux

Receptet räcker till ca 36 Caneléer i mellanstorlek. I Frankrike kallar man denna storlek för ”lunch”.

Ingredienser
1 liter standardmjölk (3%)
2 ägg
4 äggulor
280g mjöl
475g socker
50g osaltat smör
10 cl mörk rom
2 msk vaniljextrakt
2 vaniljstänger

Dag 1:

Koka upp mjölken, stäng av värmen och låt stå i 15 minuter. Tillsätt sedan smöret och vaniljstängerna delade i två på längden.
I en annan skål, vispa äggen och äggulorna med sockret, vaniljextraktet och rommen.
Ta upp vaniljstängerna ur mjölken. Skrapa ur vaniljstängerna med tummen och blanda fröna i ägg och sockerblandningen. Lägg tillbaka de urskrapade vaniljstängerna i mjölken.
Värm upp mjölken igen tills den sjuder. Stäng av värmen och låt stå i 2 minuter. Häll sedan en liten del (ca en femtedel) av mjölken i ägg och sockerblandningen. Blanda väl. Tillsätt mjölet och blanda igen. Avsluta med att hälla i resten av mjölken. På så sätt undviker man klumpar.
Låt degen vila i 24 timmar.

Dag 2:

Ta bort vaniljstängerna och vispa degen i 2 minuter för att blanda degen väl.
Häll degen i formarna och lämna 1 mm upp till kanten.
Värm ugnen till 250°C.
Gräddningen av caneléerna görs i två steg. Ett första moment i hög värme för att de ska få sin krispiga, karamelliserade yta, sedan en svagare värme för att grädda caneléerna i mitten.
Placera formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen.
Grädda 7 minuter i 250°C.
Sänk sedan värmen till 190°C och grädda i ytterligare 20 minuter (kan variera lite beroende på ugn).
Ta ut caneléerna ur formarna och lägg på ett galler för att svalna.
Vänta minst två timmar efter gräddningen innan du avnjuter caneléerna, eftersom att de fortfarande är kompakta när de är nybakade. När de svalnar får de en luftigare konsistens.

Bon appétit!

Canelésmeten påminner om vanlig pannkakssmet.

Använd gärna speciella kopparformar för Canelés för att ge bakverken en fin yta.


Caneléerna växer lite i ugnen.

Det är lättast att ta ut Caneléerna ur formarna direkt efter gräddningen. Det räcker oftast att vända formen upp och ner och slå den lätt mot en plan yta för att Canelén ska lossna. Använd gärna en kökshandduk som skydd så att du inte bränner handen.

Comments are closed.

Inom - Recept