Krämig jordgubbsmousse med rabarber och pistage

Årets jordgubbsdessert smakar himmelskt! Den består av fyra delar och du kan servera den på en tallrik som på bilden, eller exempelvis i ett glas. Alla smaker passar fint ihop och min favorit är jordgubbsmoussen. Den går att variera med mycket annat också. Eller bara äta för sig.

IMG_6195

Bakom den här fantastiska desserten står Patrik Fredriksson, årets konditor 2013.

 

Krämig jordgubbsmousse med rabarber och pistage

4-6 personer

Jordgubbsmousse
120 g kesella
65 g färskost
1 vaniljstång
70 g florsocker
20 g socker
130 g jordgubbar
1 lime, saften av denna
2 gelatinblad
350 g grädde, lättvispad

Jordgubbs- och rabarberkompott
½ ask jordgubbar
2 rabarberstjälkar
50 strösocker
½ sött vin
1 vaniljstång

Pistagekaka
100 g mandelmassa
100 g pistagemix
100 g smör, saltat
2 ägg
1 mska vetemjöl

Jordgubbsglass
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
90 g socker
4 äggulor
5 jordgubbar


Gör så här:

Jordgubbsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 10 minuter så att de mjuknar. Blanda kesella, färskost, den urskrapade vaniljstången, socker, florsocker och vispa samman. Mosa jordgubbarna och värm purén och limesaft och tillsätt gelatinbladen så att de smälter. Vänd ner puréblandningen i kesellablandningen och därefter den lättvispade grädden. Fyll upp i valfria formar eller glas beroende på tycke och smak.

Jordgubbs- och rabarberkompott
Tvätta rabarberna noga och dela dem i mindre bitar. Halvera jordgubbarna och skrapa ur vaniljstången. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda tills det blir en tjockare konsistens.

Pistagekaka
Blanda smör, mandelmassa och pistagemix till en smidig smet utan klumpar. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, därefter mjölet. Bred ut smeten på en plåt eller i en form och baka i ugnen i 180°C i cirka 6 minuter.

Jordgubbsglass
Koka upp grädde och mjölk med den urskrapade vaniljstången. Vispa äggula och socker och tillsätt sedan den i den uppkokade grädde- och mjölkblandningen. Låt sjuda tills den når en temperatur på 81°C. Låt det sedan svalna innan det körs i glassmaskinen. Om du inte har glassmaskin kan du köpa din favoritglass 🙂

Montering
Desserten fungerar utmärkt att göra på många olika sätt. Patrik valde att presentera desserten på en tallrik som du ser på bilden. Det går även att servera desserten i ett högt glas. Börja i så fall med att lägga jordgubbsmoussen i botten, fyll sedan på med kompotten blandat med pistagekaka. Toppa skapelsen med glassen och färska jordgubbar. Strö över lite hackade pistagenötter.

IMG_6203

Comments are closed.

Inom - Recept