Lyxigt krämig mandelmassa

En härligt krämig och smakrik mandelmassa får man bäst genom att göra den själv. Det är väldigt lätt och man kan smaksätta den allteftersom. Rekommenderar er verkligen att testa denna.

I många recept står det att man gör sin mandelmassa genom att ha lika stor mängd mandel som strösocker (i vikt sett). Sedan ska de två bara mixas ihop. Problemet som jag ser är att det blir alldeles för knastrigt. Genom att istället göra en sockerlag blir massan härligt krämig, och man kan själv bestämma vilken konsistens som man vill ha.

IMG_5107 IMG_5131

Lyxigt krämig mandelmassa

Ingredienser:
200 gram ekologiska mandlar
200 gram strösocker eller annat socker
3-5 dl vatten
1-3 msk ovispad grädde
Citron, några färska pressade droppar
1 nypa havssalt
Vatten, till blötläggning av mandlar

Gör så här:
Fyll en skål med 50-gradigt vatten, lägg i mandlarna. Skålla mandlarna efter cirka 1 h och lägg tillbaka dem i vattnet. Om du inte vill ha en helt “vit” massa kan du lämna cirka 30% av mandlarna med skal på. Jag tycker att det blir finast.
Låt mandlarna ligga kvar i vattnet över natten. De kommer att svälla till ungefär dubbel storlek, så ha hellre för mycket vatten än för lite.
Nästa morgon: Koka ihop socker och vatten, men bara tills att allt socker har löst sig. Låt alltså sockerlagen inte stå och koka.
Häll av vattnet från mandlarna. Om du använder ekologiska mandlar kan du dricka vattnet.
Mixa mandlarna i en matberedare eller med en kraftfull stavmixer. Häll i sockerlagen, lite åt gången. Ta så mycket så att du uppnår önskad konsistens och sötma. Häll i lite ovispad grädde för att bryta av, massan blir härligt mild. Tillsätt några droppar citron för att få lite syra och smula i lite havssalt – alla aromer och smaker vaknar till liv.

Det viktiga är att du själv smakar av hur mycket socker, grädde, citron och salt som du vill ha i. Grädde kan ersättas med lite mjölk. Testa även att ha i lite Amarettolikör eller mörk öl istället för grädde.

Bjud sedan på härligt frasiga våfflor med din lyxiga mandelmassa och lättvispad grädde. Din semmelvåffla kommer garanterat att göra succé 🙂

 

Lägg mandelmassan i en glasburk med tättslutande lock och förvara i kylen. Den håller sig upp till en vecka.

Comments are closed.

Inom - Recept