Saftiga och smarriga Citronlakritsbullar

Himmel vilka saftiga och goda citronlakritsbullar! Det är så roligt att baka något så klassiskt som en söt vetebulle och samtidigt bryta av med en helt ny smakkombo. Receptet på degen fick jag av Kronjäst som även sponsrar TV-programmet Hela Sverige Bakar. Alldeles nyligen fick de tävlande i uppgift att baka sötebröd. Med inspiration från det satte jag själv igång med mitt bullbak. I ärlighetens namn var det första gången som jag bakade bullar. Inte visste jag att det var så lätt, men då har jag säkert detta grymma recept att tacka för.

img_9142

Degen är fylld med väldoftande kardemumma och fyllningen består av mandelmassa och lemoncurd. Bullen är toppad med smarrigt lakritssocker. Riktigtsmarriga bullar!

img_9206

Jäst är en viktig ingrediens i bullbaket. Jag använde Kronjäst för söta degar och fick ett väldigt bra resultat. Lätt, luftig och saftig deg. Jästen innehåller bara jästceller och vatten (inga andra ingredienser eller tillsatser av spannmål som innehåller gluten, ägg, mjölk eller laktos).

img_9163

Använd ett lakritspulver som du tycker om och som är av bra kvalitet. Ett bra pulver är exempelvis Raw Liquorice Powder från Lakrids by Johan Bülow.

img_9177

Citronlakritsbullar

Ingredienser, ca 40 bullar

 

Bulldeg

1 paket (50 g) Kronjäst för söta degar
3 dl kallt vatten
2 dl kall mjölk
18,5 dl vetemjöl special
200 g smör, mjukt
2 dl strösocker
1,5 tsk salt
1 msk grovmalen kardemumma
1 ägg

 

Fyllning

300 g mandelmassa
150 g smör, mjukt
1 burk (ca 320 g) lemoncurd

 

Lakritssocker

1,5 dl socker
3 msk lakritspulver

 

Pensling

1 ägg

 

Gör så här:

Blanda mjölk och kallt vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills jästen lösts sig. Blanda ner de övriga ingredienserna och kör i en kraftfull maskin i cirka 9 minuter eller tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund och lägg i en bunke och täck med plast eller bakduk. Låt vila i cirka 30 minuter i rumstemperatur.

Dela degen i två bitar och kavla ut en bit i taget till en rektangel. Blanda mandelmassa med smör till en slät fyllning och stryk ut hälften på den utkavlade degen. Bred sedan ut hälften av lemoncurden över mandelfyllningen.

Rulla ihop degen till en rulla, bäst är att rulla från långsida till långsida. Skär rullen i cirka 20 jämnstora delar (ca 1,5-2 cm breda). Lägg bullarna med snittytan upp i formar eller på plåtar med bakplåtspapper. Gör sedan likadant med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa i minst 90 minuter i rumstemperatur. Jag lät mina jäsa i cirka tre-fyra timmar.

Sätt ugnen på 240 grader. Blanda ihop socker och lakritspulver i en liten skål. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på rikligt med lakritssocker över hela bullen. Grädda dina citronlakritsbullar mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Comments are closed.

Inom - Recept