Sju sorters chokladkakor

Choklad är något jag aldrig kan få nog av. Jag älskar att det finns ett så fantastiskt utbud av olika chokladsorter. Den ena mer överraskande än den andra. Idag är det chokladens dag och jag vill lyfta sju sorters chokladkakor som jag tycker förtjänar lite extra utrymme. Det är både klassisk choklad och helt oväntade smakkombinationer.

Alla har de en sak gemensamt: de är fantastiskt goda, och smått beroendeframkallande.

img_9138

Älskar verkligen choklad, både vit, mjölk- och mörk choklad.

img_9094

img_8988

1. Mjölkchoklad med salt och lakrits

Den här mjölkchokladen med smak av både lakrits och salt från Gardini är helt fantastisk. Smakerna passar så bra ihop och det är välbalanserat. Det är chokladkakan med 15 bitar, syns längst ned till höger i den övre bilden. Chokladen är en av mina absoluta favoriter när det kommer till lakritschoklad. Absolut beroendeframkallande om man gillar lakrits.

img_9017

2. Matchachoklad

Alldeles ljuvlig choklad som smakar sött och syrligt på samma gång. Chokladen görs på matcha, pulvriserat grönt te. Matcha anses ha väldigt många hälsosamma egenskaper och dess djupa gröna färg får matchan genom att tebuskarna täcks några veckor innan skörd. Det gör att fler antioxidanter bildas i tebladen. Därefter bals bladen till fint pulver och används till både dryck, matlagning och i choklad. Det här är en choklad jag inte vill vara utan, jag är helt beroende. Den finns i både miniformat och en stor chokladkaka. Jag brukar även hyvla matchan över olika desserter för att sätta lite extra piff, som över dessa mandelformar med curdgrädde.

img_8959

3. Choklad med smak av jul

Här har Rococo tagit fram en choklad (65%) med härligt juliga kryddor. Spicy Island är en fin, len choklad som smälter i munnen. Denna choklad har jag också gjort chokladmousse på. Fantastiskt gott och juligt.

img_8983

4. Madagascarchoklad

Islänningarna kan sin choklad. Med sin Omnom Madagascar (66 %) vinner de årligen priser i olika chokladtävlingar. Smaken är bärig och syrlig. Den ser dessutom ut som en chokladkaka som plockats hem av Calle i Chokladfabriken. Supersnygg design, både på förpackning, omslag och chokladkaka. Wow säger jag!

img_8923

5. Choklad med svamp

Till dig som tycker att du provat det mesta. Naive har tagit fram denna 62%-iga choklad med smak av svamp. Vid första tuggan är det lite svårt att placera smaken. Hjärnan får inte riktigt ihop de två delarna, choklad plus svamp. Andra tuggan börjar det smaka gott och vid tredje vaknar ett litet beroende. Den här chokladen är en av de krämigaste chokladkakorna som jag har smakat. Här får uttrycket smälter i munnen en helt ny innebörd. Och för den som inte vågar sig på svampsmaken så har Naive även tagit fram andra smaker, så som bär eller humle. Alla är lika fantastiskt krämiga.

img_9008

6. Hasselnötschoklad

Guido Castagna – Gianduja Fondente, är en annan choklad som årligen belönas med priser. En alldeles ljuvligt krämig hasselnötschoklad utan mjölk. Fantastiskt fin förpackning dessutom.

 

img_9030

7. Chokladernas choklad – Treasure Island

Wow, wow, wow. Gudomligt god choklad. Kakaohalten ligger på 75%. Resten är rörsocker. Marou är grymma på att framställa chokladkakor av god kvalitet. Denna sort, Treasure Island, är helt fantastisk. Med enbart sina två ingredienser är chokladen väldigt smakrik och len. Det blir inte en smula kvar av denna. Renaste lyxen om du vill unna dig en riktigt fin choklad.

img_9099

Alla dessa goda chokladkakor finns att köpa hos Beriksson. Där hittar du även återförsäljare till alla chokladmärkena.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck