Sveriges goda bidrag till Bagar-VM 2014

Håkan Johansson laddar just nu för individuella Bagar-VM som går av stapeln i Paris den 8-12 mars. I tävlingen ska det bakas 8 bakverk plus ett hemligt. Kriterierna för det sista bakverket avslöjas samma dag som tävlingen äger rum. Idag var det avsmakning av dessa fantastiska bakverk på Taverna Brillo, samma restaurang och bageri som Håkan till vardags arbetar på. Bakverken var rent ut sagt magiska. Både till utseende och smak. Det går inte att stirra sig mätt på dessa läckerheter!

IMG_1914

IMG_1888
Brioche.

IMG_1895
Lite mer svenska smaker med äpple och kanel.

IMG_1898
Finaste croissanterna som jag någonsin har sett.

IMG_1908
Håkan Johansson siktar mot guld i helgen. För att uppnå ett så fantastiskt resultat för sina bakverk som möjligt har Håkan testat sig fram med mjöl från många olika kvarnar. Slutresultatet kan skilja någon centimeter på höjden, eller att degen flyter ut lättare, beroende på mjölkvaliteten som väljs. Endast naturliga och färska råvaror gäller för Håkan – det finns inga genvägar till att lyckas.

IMG_1917

Bland bidragen ska det finnas ett sött bakverk med salt smak. Håkan har valt att smaksätta bakverket med Karl-Johan svamp.

IMG_1880
Helt perfekta lager av smördeg.

IMG_1924
Alldeles ljuvlig pain au chocolat. Lagren av smördeg är nästan löjligt perfekta. Luftiga, saftiga, mjuka och ytan så där perfekt krispig.

I kategorin sött bröd, som Håkan tävlar i, ska deltagarna tillverka såväl kavlade bakverk, som croissanter eller pain au chocolat, som briocher och vetebröd. Utifrån dagens smakbedömning har jag svårt att tro att Håkan inte skulle vinna hela VM. Det har pratats om att recept kommer att skickas ut efter Bagar-VM, så jag hoppas kunna publicera dessa snart.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck