Tre KRAV-märkta och goda glassar i portionsform

Sommaren är här, liksom glassäsongen. Det är lätt att falla för frestelsen så fort som ordet glass dyker upp i sommarvärmen. I butikerna och på caféerna dyker det alltmer upp ekologiska- och KRAV-märkta glassar. Det är något som jag verkligen uppskattar, särskilt nu under graviditeten då jag har blivit ännu mer medveten om vad jag stoppar i mig. Jag väljer helst glass som är ekologisk och gjord på bra råvaror, då vet man att man slipper alla konstgjorda tillsatser.

Glassarna som är KRAV-märkta är så naturligt framställda som möjligt. Sötningsmedel och konstgjorda färg- och aromämnen är inte tillåtna. Längst ned i inlägget kan du läsa mer detaljerat vad KRAV-märkt glass innebär för dig och för naturen.

Här kommer tips på tre riktigt smarriga glassar i portionsform.

IMG_3794

1. Hallonsorbet från Pipersglace

Denna sorbet gjord på hallon är drömgod! Den smakar rikligt med hallon och har en fin konsistens, dock smälter den hyfsat snabbt.  Sorbeten är laktosfri, men inte vegansk då den innehåller äggvita.

Om Pipersglace
Pipersglace är ett familjeföretag som har tillverkat ekologisk gräddglass och ekologisk sorbet efter italienska recept sedan början av 1900-talet. Glassen görs utan tillsatser, färgämnen och smakämnen. Den ekologiska mjölken och de ekologiska äggen kommer från skånska och småländska gårdar. Kakao, choklad och vanilj är fairtrade. Pipersglace använder endast 0,2 % av stabiliseringsämnena johannesbrödkärnmjöl och guarkärnmjöl för att säkra kvaliteten på produkterna.

IMG_3778

Hallonsorbetbägare från Pipersglace, 160 ml för ca 25 kr.

IMG_4522

2. Cremefraiche Svarta Vinbär från Artisan Glass

Fantastiskt krämig gourmetglass, den slinker ner i ett nafs. Smakar som hemmagjord lyxglass. Artisan Glass tillverkar sin glass för hand i Steneby i Dalsland. Allt i företaget känns gediget, från råvaror till hantering av förpackningar och kompost.

Råvarorna som används till glassen är helt ekologiska och smakerna kommer från deras KRAV-certifierade trädgård. All frukt, bär, blommor och örter skördas efter säsong då de är solmogna. Alla Artisans glassar är KRAV-märkta och 100% ekologiska. De  innehåller inga emulgeringsämnen, färgämnen eller smaktillsatser. Det varmvatten och värme som används i produktionen kommer ifrån solenergi. Till och med alla deras rengöringsmedel som används är ekomärkta. Dukar och handskar är nedbrytningsbara – liksom glassförpackningarna som är helt gjorda på växter. Förpackningarna tar cirka 3 månader att brytas ned i komposten.

IMG_4000

En portionsglass rymmer 125 ml och kostar ca 30 kr. Artisan Glass tillverkar också pinnglass, vegansk sorbet och andra överraskande sorter som marmeladglass.

IMG_4727

3. Polkagrisglass från Sänkdalens Glass

En ljuvlig glass med smak av polkagris från Sänkdalens glass . Även jag, som inte är ett polkagrisfan, föll som en fura för denna glass. Smaken av polkagris känns, men den tar inte över. Glassen är krämig med välbalanserad smak.

Om Sänkdalens Gård 
Sänkdalens Gård ligger på Vikbolandet öster om Norrköping. Gården är stor och rymmer över 300 nötkreatur. Ända sedan början av 70-talet har gården varit inne på det ekologiska spåret. Idag har man bland annat både kött- och mjölkproduktion på gården. Glassen tillverkas i den egna glassfabriken på gården och mjölken och grädden kommer från de egna korna.

IMG_4738

Polkaglass i liten söt bägare rymmer 130 ml, pris ca 25-35 kr. Sänkdalens Glass tillverkar även glass i 0,5 liters förpackningar och dessa kan hittas i utvalda butiker.

 

KRAV-märkt glass innebär mer specifikt:

* Hönorna som värpt äggen till glassen vistas utomhus på gårdar med gröngräs där de pickar och badar sandbad. Hönorna äter KRAV-märkt foder.

* Mjölken/Grädden som används i glassen kommer från kor som fått vara ute och betat gräs och som fått KRAV-märkt foder (odlat utan kemiska bekämpningsmedel och GMO).

* Bär som finns i glassen har plockats på godkända områden med skyddszon till föroreningskällor. Plockarna har också säkra och hygieniska boendeförhållanden.

* Renare vattendrag.

* Till exempel socker, vanilj och kakao kommer från KRAV-certifierade odlingar där inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel använts. Odlingarna kontrolleras också enligt KRAVs regler för socialt ansvar.

* På KRAV-märkta områden brukar det också finnas en större mångfald av vildbin, fjärilar och fåglar kring odlingarna. Det har att göra med att det som odlas i området inte besprutas med kemiska besprutningsmedel eller konstgödsel.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck