Vinn äkta tranbärssylt från Kassubien

Tävlingen är avgjord och vi säger stort GRATTIS till utvalda fem vinnare:

Jenny-Anne Johansson
Denna lyxiga tranbärssylt skulle jag servera till porterstek istället för den traditionella vinbärsgelén!

trisse
jag skulle servera sylten till söndagssteken, vare sig det är kalvfilé eller rådjurssadel.

ULLA HELLQVIST
Jag värmer glass några sekunder i mikron. Därefter några skedar tranbär och toppar med citronmeliss. Underbart!

magdalena s
Jag skulle servera tranbärssylten till ostbrickan, och så skulle jag använda den som fyllning i kakor, tror att den skulle passa mycket bra även till mannagrynsgröt.

Christer H
Älgsteken som ligger i frysen behöver en extra krydda – tranbärssylt! Därefter blir det fest!

Vinnarna har blivit meddelade via mail. Alla vinnare får en varsin burk med tranbärssylt från Kassubien.

*********************************************************************************************************

Mogna tranbär är härligt friska och syrliga. De mognar relativt sent på hösten och ska helst plockas efter den första frosten. Det är då som de får sin rubinröda färg och får en mindre sträv smak.

Tranbär har en hel del hälsobringande egenskaper. Vem har exempelvis inte hört talas om det gamla husmorsknepet att osockrad tranbärssaft är bra att dricka mot urinvägsinfektioner? Tranbär är väldigt rika på C-vitamin och rekommenderas vid förkylning och halsfluss. De har dessutom en positiv inverkan på både magen och tarmkanalen genom att motverka infektioner. Bären är också bra för matsmältningen och höjer nivåerna av det goda kolesterolet.

IMG_1003

Tranbär används bland annat till saft, sylt, gelé och likörer. I Kassubien i norra Polen växer det rikligt med tranbär och plockningen är en årlig tradition i området. Lokalbefolkningen hjälps åt att plocka bären, som man sedan gör  bland annat sylt av. Du har nu chansen att vinna en burk med deras hemmagjorda tranbärssylt. Fem burkar tävlas ut. Sylten görs enligt traditionella metoder och består enbart av tranbär och socker. Inga andra tillsatser.

Tävla genom att svara på frågan:

-Till vad skulle du vilja servera tranbärssylten?

Berätta genom att lämna en kommentar nedan. Kommentarerna blir synliga efter tävlingens slut. Sista dagen att tävla är den 12:e april.

IMG_1009

Producent av produkten är Halina Rogińska, ordförande i föreningen Kościerska Chata.

Tranbärssylten är en av många lokalt producerade produkter från Pomorskie-området i Polen. Du kan hitta mer info om deras lokala produkter på Pomorskie-Prestige.

 

Tävlingsregler:
Tävlingen håller på till och med den 12:e april 2015. För att kunna vinna måste den tävlande vara bosatt i Sverige. Vinnarna kontaktas via mail och presenteras här på Spot and Tell senast tisdag den 14:e april.
För att kunna ta emot priset behöver vinnaren svara på mailet , senast den 20:e april, samt ange vilken adress som vinsten ska skickas till, i annat fall tillfaller vinsten någon annan.
I tävlingen deltar man genom att svara på frågan ovan. Svaret/motiveringen skrivs i kommentarsfältet nedan.
Alla svar blir synliga på sidan efter att tävlingen avslutats.
De fem personer som enligt juryn föreslår den godaste matchningen/tipset vinner.
Juryn som utser vinnare är Spot and Tell. Juryns beslut kan inte överklagas. Vinsterna kan inte bytas till kontanter. Spot and Tell lämnar ingen ersättning för- och tar inget ansvar för eventuellt skadad leverans av vinsterna.

1:a – 5:e pris: en burk tranbärssylt från Kassubien.

36 Comments
Senaste
Äldre Flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
MsSixten
MsSixten
7 År sen

Med brieost på de nya små digestivekexen =).

Helena Riihiaho
Helena Riihiaho
7 År sen

till klappgröt
Besökande amerikaner på hösten ska bjudas på det genuint svenska: kräftor, tunnbröd, gammal Norrlands. Först ska vi dock ha varit i skogen och sett älg, hittat svamp och lingon. Med sig hem får de också recept på efterrätten Rosa klappgröt och mjuk pepparkaka med lingon. I Amerika, Minnesota närmare bestämt, finns inte lingon så de plockar tranbär i stället. Ett nog så gott alternativ!

felicia kyrk
felicia kyrk
7 År sen

Har två alternativ hur jag skulle välja att servera denna!
Antingen till mina nybakta scones på lördagar eller till veckogröten för lite vardagslyx!

Maria
Maria
7 År sen

Jag skulle ta det enkelt: mörkt, gärna surdegsbröd, smör och så sylt på toppen. En stor kopp te och gott sällskap, och perfektionen är uppnådd!

Jenny-Anne Johansson
Jenny-Anne Johansson
7 År sen

Denna lyxiga tranbärssylt skulle jag servera till porterstek istället för den traditionella vinbärsgelén!

Charlotte Therese Björnström

Skulle servera den på glutenfria knapriga kex fyllda av nyttiga frön, torkade bär och annat gott.

Maria eriksson
Maria eriksson
7 År sen

Då mitt danska arv lyser igenom, skulle jag tveklöst välja att servera denna sylt till mina Frikadeller med kartoffel!

Carola L
7 År sen

Tranbärssylten skulle serveras till söndagsbrunchens scones!

Malin Magnusson
Malin Magnusson
7 År sen

Tranbärssylt på bakad sötpotatis är magiskt gott!

Min adress är, om jag skulle vinna: Hypoteksvägen 7, 12930 Hägersten.

Ann-Katrin J
Ann-Katrin J
7 År sen

låter gott till en härlig stek

trisse
trisse
7 År sen

jag skulle servera sylten till söndagssteken, vare sig det är kalvfilé eller rådjurssadel.

Jessica Sundberg
7 År sen

Jag skulle servera sylten till den norrländska klassikern tjälaknul gjord på älg. Tjälaknul, potatisgratäng, sallad och tranbärssylt låter riktigt gott!

Camilla Sandmark
Camilla Sandmark
7 År sen

Jag vet att våffeldagen har varit men det är ju så gott! Jag skulle prova att ha sylten till dem plus glass eller grädde till!

Christer H
Christer H
7 År sen

Älgsteken som ligger i frysen behöver en extra krydda – tranbärssylt! Därefter blir det fest!

Ulrika Holm
Ulrika Holm
7 År sen

Jag skulle blanda i den i min frukostfil, också skulle jag prova att breda på lite på en rostad macka!!

Jeanette
Jeanette
7 År sen

Skulle vilja servera den tillsammans med hembakat och egengjort fröknäcke, som mumsigt tillägg på gröten eller som en “centerpiece” för sena kvällar med mys tillsammans med min lillasyster och en himla massa prat och allt mellan himmel och jord. =)

ULLA HELLQVIST
ULLA HELLQVIST
7 År sen

Jag värmer glass några sekunder i mikron. Därefter några skedar tranbär och toppar med citronmeliss. Underbart!

Eva Gustafsson
Eva Gustafsson
7 År sen

Jag skulle gärna villa piffa upp pannkaks klassikern här hemma med tranbärssylt. Hade gärna lagt en sked i morgonfilen med.
Mvh Eva

CECILIA WEISSBACH
CECILIA WEISSBACH
7 År sen

till det mesta främst tänker man ju på köttbullar och pannbiff 🙂

DODO LINDBLAD
DODO LINDBLAD
7 År sen

TILL KORV!!

JÖRGEN LINDBLAD
7 År sen

Till slottsstek och nypotatis.
går nog att äta till glass ochså?

KAJ LINDBLAD
KAJ LINDBLAD
7 År sen

till öl !!

CECILIA WEISSBACH
CECILIA WEISSBACH
7 År sen

till fläsk kotletter el köttbullar men även
till glass

Anita Nilsson
Anita Nilsson
7 År sen

Sylten skulle jag använda till min hemmalagade Äggost. (Bohusläns efterrätt tillagad av en Norrlänning.

Jens Johansson
Jens Johansson
7 År sen

Jag skulle servera den på en skiva smakrik ost på toast till min fru som precis fött vårt första barn. Det skulle hon behöva, hon är lite sliten nu 🙂

Eva Albin
Eva Albin
7 År sen

Tranbärssylt tillsammans med en XO ost på ett digestivekex!

anneli
anneli
7 År sen

hej äter havregrynsgröt till frukost på helgen vore trevligt att prova med denna sylt.

magdalena s
magdalena s
7 År sen

jag skulle servera tranbärssylten till ostbrickan, och så skulle jag använda den som fyllning i kakor, tror att den skulle passa mycket bra även till mannagrynsgröt

Anna Lundqvist
Anna Lundqvist
7 År sen

Riktig småländsk ostkaka.

Annika Andersson
7 År sen

Jag skulle servera det till grillad vildsvinskotlett i sommar.

Annica
7 År sen

skulle vilja ha denna till mina pannkakor,

Jerker Nilsson
Jerker Nilsson
7 År sen

Mest gillar jag tranbärssylt till köttfärsbiffar med vitlök!

Jenny
Jenny
7 År sen

Jag skulle ta med sylten till min mamma och be henne göra sina goda pannkakor, sen skulle vi båda njuta av pannkakor och tranbärssylt

Maria
Maria
7 År sen

Jag skulle servera till pannkaka med grädde =)

sandra
7 År sen

Jag skulle servera tranbärssylten till nybakade scones med smör och te, det skulle bli en härlig kombination :).

Åsa H
Åsa H
7 År sen

Jag vill servera gröt.
Inte det allra roligaste men absolut bland det nyttigaste.

Inom - Mat och dryck