Fem starka trender inom te 2016

Det råder ingen tvekan om att allt fler börjat upptäcka de goda smakerna och effekterna av te. Men hur ser det ut år 2016 egentligen, vad dricker vi och hur dricker vi helst vårt te?
Fredrik Skeppstedt från Tehuset Java delade med sig av de senaste trenderna inom teer. Fredrik har en gedigen bakgrund inom området då han har jobbat på familjeföretaget i nio år. Tehuset Java startade sin verksamhet år 1932 och Fredriks familj har drivit företaget ända sedan 1970.

IMG_3124

Bilden tog jag en morgon då Loppi ordnade ett trevligt Afternoon tea-event hos Tehuset Java.

Årets tetrender 2016

1. Afternoon Tea:
Vi ser mer Afternoon tea, både hemma och på restauranger. Det serveras både på klassiskt vis och i modern tvist som på temat hälsa. Inget känns fel och man blandar gärna klassiskt med nytt.

 

2. Kallbryggt/to go:
Iste är något som kommer mer och mer, så även det kallbryggda teet. Kallbryggt te innebär att man låter teblad stå och dra i kallt vatten i kylen över natten. Det gör att väldigt många smaker frigörs utan att teet blir beskt. Det blir också mer och mer populärt att man köper med sig en kopp eller burk med svalkande te istället för kaffe.

IMG_5337

3. Matcha:
Matcha är malet grönt te i pulverform som även tagit sig in på fler områden i köket. Det bakas med pulvret, det adderas i smoothies, på filen, dricks som te och man brygger det även som espresso (i en espressomaskin) där det serveras med varm skummad mjölk. En matchalatte helt enkelt. Sin starka gröna färg får pulvret genom att man täcker över tebusken några veckor innan skörd, så att solen inte bleker bladen. Matcha är sprängfyllt med bra ämnen som  antioxidanter. När man brygger “vanligt te” får vi i oss ca 45-50% av nyttigheterna i te, resten blir slängt med tebladen. Genom att dricka matcha får vi i oss alla nyttigheterna. Det är mycket därför som pulvret blivit så populärt inom hälsokretsar.

 

4. Yerba Mate: 
Yerba Mate är en växt som växer i Brasilien och Argentina. Den är mycket uppiggande och höjer kroppstemperaturen. Detta tillsammans med dess vätskedrivande egenskaper har gjort Yerba Mate till en väldigt omtyckt ingrediens i olika Detoxblandningar. Den dricks under hela dagen i de länder där växten produceras. Yerba Mate har tack vare sina alla positiva egenskaper blivit ett mycket bra komplement till kaffet under en lång arbetsdag.

IMG_0064

5. Kunskap kring neutrala teer:
I takt med att trenderna gått mot microbryggerier och stenugnsbakat surdegsbröd riktas nu allt fler blickar mot tehyllorna. Konsumenterna har börjat nörda in sig mer och mer inom teområdet. Som exempel vill de nu lära sig hur ett te från Darjeeling smakar, vad skiljer ett plantage på 2 000 meters höjd mot ett på 2 400 meter, vad är den stora skillnaden mellan kinesiska- och indiska teer? Det är en tydlig trend att konsumenten vill lära sig något nytt.

 

Te på restauranger i Stockholm

På restaurangerna i Stockholm märks det också att man börjat beskriva de olika tesorterna på menyn lite mer. Med det ökade teintresset får vi förhoppningsvis även se att krogarna blir bättre på själva tebryggningen. En restaurang i Stockholm som har koll på teknik för bryggning är Råkultur. Jag rekommenderar både maten och teet på den restaurangen.

Vill du få fler tips på restauranger och caféer i Stockholm? Spana in mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck