Så brygger du ett gott oolongte

Teets smak påverkas av många saker. Två av dem är temperaturen på vattnet och hur länge teet får stå och dra. Dessa delar är något som man enkelt kan påverka själv. Ändå händer det att teet får en bitter smak, vilket alltså kan bero på att man inte har kontrollerat tid och temperatur. Jag lärde mig några enkla knep på en tekurs med Tehuset Java. Visste du till exempel att ett oolongte kan bryggas tre gånger på samma brygd? Första gången hinner bladen ofta bara vecklas ut. Andra och tredje gången avger de mer smak när de är utvecklade. Här gäller det också att prova sig fram.

IMG_4538

Oolong är ett halvfermenterat te och ligger mellan grönt och svart te i oxidationsgrad. Oolongte anses också vara bra för fettförbränningen. Jag har märkt en stor smakskillnad sedan jag började följa några enkla råd. Använd dessa tips så kommer du att lyckas bättre med ditt oolongte:

Hur man brygger oolongte

* Ett oolong ska dra 3-10 min.  Temperaturen ska vara 85 – 90 grader.
* Låt den första bryggningen  dra i 3 minuter och 85 grader.
* Andra bryggningen i 85 grader och därefter 90 grader.
* Förläng dragtiden efter antal bryggningar.
IMG_4558
Koppar och tekanna från Villeroy & Boch. Jag älskar denna tekanna ur serien Artesano och koppen ur kollektionen Aureus. Kannan har en rymlig och uttagbar sil så att bladen verkligen får plats att veckla ut sig ordentligt. Mellan bryggningarna är det bara att lyfta ut silen och ställa den ovanpå kannans lock. Kannan är dessutom väldigt skön att hålla i och hälla upp ur.   

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck