Rooibosglass – god och läskande teglass utan socker

Min relation till rooibos började för en himlans massa år sedan. Det var när jag började läsa feelgood-böckerna om Mma Ramotswe. Den charmiga kvinnan som bor i Botswana och driver Damernas detektivbyrå. Hon börjar alltid sina dagar på kontoret med en kopp rykande rooiboste. Bokens miljö med de soliga och varma dagarna gjorde mig alltid sugen på något kallt att dricka, eller att testa rooibosglass.

Rooibos har en söt och fruktig smak som påminner och frukt och bär. Det passar därför utmärkt att göra isglass på! Rooibos innehåller ingen koffein, så glassen passar perfekt även för barn och kan ätas på kvällen.

Rooibosglass en god teglass

Är rooibos en tesort?

Rooibos kallas ofta för “rött te” men det är egentligen inte något riktigt te, eftersom bladen inte kommer från tebusken. Rooibosbusken är en helt annan buske, den heter “Aspalathus linearis” på latin. En korrekt benämning på denna dryck kanske vore örtte. För att röra till det ytterligare så tillhör rooibosbusken baljväxterna (det är alltså ingen ört). Busken kan bli en och en halv meter hög och växer endast naturligt i bergsområdet Cederberg i Sydafrika.

Teet blir inte beskt även om det får dra länge.

IMG_5315

Jag använder rooibos från Joe’s Tea till min isglass. Här kan du läsa mer om teet och återförsäljare. Till denna rooibosglass använder jag teet Rest-Repeat Rooibos.

IMG_5321 IMG_5361

Rooibosglass med citron

ca 0,5 l isglass 

 

Ingredienser:
2-3 tepåsar rooibos
0,5 l vatten
1/2 citron, saften
2-3 msk flytande honung (alt. Agavesirap)
ev. några bär, hallon, krusbär, jordgubbar, blåbär

 

Gör så här:

Koka upp vattnet i en kastrull och sänk värmen, vattnet ska hålla cirka 80 grader. Lägg i tepåsarna och låt de dra i det varma vattnet i  cirka 15 minuter. Ta upp påsarna ur kastrullen och häll i den färskpressade saften från en halv citron. Häll sedan i honungen och rör om ordentligt. Smaka av och söta mer om det behövs. Låt det stå på svag värme i cirka 5 minuter. Låt blandningen sedan svalna.

Fyll glassformarna till en tredjedel med vätskan. Ställ in i frysen. Ta ut efter en timme eller när vätskan blivit fast. Lägg i lite bär och häll på mer rooibosblandning så att det täcker bären. Sätt i glasspinnen i locket och stick ner i glassformen. Ställ in i frysen igen och ta ut när den nya vätskan har stelnat. Lirka upp locket med glasspinnen, lägg i nya bär och häll på mer rooibosblandning så att det täcker bären. Sätt i glasspinnen igen och ställ i frysen.

Upprepa proceduren och låt sedan glassarna stå i frysen i minst 4 timmar eller över natten.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck