Grilltrender sommaren 2014

ICAs årliga grillrapport har precis släppts. För 2014 kan man se tre stora grilltrender:

1. Grönare grill
Den gröna mattrenden är på stark frammarsch just nu. Juicebarer poppar upp lite överallt. Årets julklapp 2013 var dessutom en råsaftcentrifug. Stjärnkockarna är på jakt efter nästa trendgrönsak. Vi blir mer måna om vår hälsa och vill äta grönare.

2. Grilla som proffsen
Alltfler upptäcker fördelen med smarta grillmetoder och hur man kan öka smakerna på det som grillas. Indirekt värme, kermaiska grillar och flis eller spån som smaksättare kommer vi att se en stark utveckling på i år. Det blir enkla smaksättningar och kött av hög kvalitet som grillas alltmer.

3. Gränslös grill
Mobila grillar som grillhink och minigrillar skapar fler grilltillfällen än någonsin och grilltrenden växer stadigt.  I parken, på stranden eller till sjöss. Det grillas vid flera olika platser och tillfällen än tidigare. Grillningen är en social aktivitet och vi ser det som ett perfekt tillfälle att umgås.

Grillrapporten är gjord av ICA tillsammans med TNS-Sifo.

Det är också roligt att se hur ICA bemöter trenderna rent matmässigt i sina butiker. Under pressvisningen viasdes produkter som både nyligen har lanserats och nyheter som kommer att dyka upp i affärerna senare i vår. Här kommer ett axplock av det som visades.

IMG_2808

Kål har varit den heta trendgrönsaken ett tag och som svar på detta har ICA till denna sommar tagit fram “Grillkål”. En kålblandning i påse (savoykål, purjolök och mangold) som är färdig att läggas på grillen. Tipset är att marinera blandningen i citron först, sedan grilla inslaget i foliepaket, eller i en gjutjärnspanna som ställs på grillen.

IMG_2818

Stjärnkocken Mathias Dahlgren spår att vi i framtiden kommer att äta kött mer som tillbehör till grönsakerna än tvärtom. Kanske strör vi lite torkat kött över grönsaksgratängen. På samma sätt som vi idag brukar strö Parmesan.

IMG_2906

De frukter som lämpar sig bäst för grillen är de som är söta och saftiga. Ananas, mango, persika och nektarin är perfekta att grillas. När fruktsockret karamelliseras blir det en fin stekyta. Bananer blir bäst grillade när man halverar dem på längden och grillar i skalet.

Några produkter ur kyldiskarna med snygga förpackningar:

IMG_2841

Pulled chicken…

IMG_2842

…och pulled pork. Jag har dock inte provat någon av dessa produkter i pulled-konceptet ännu.

IMG_2858

Ev av mina favoritgrillsåser är Chimichurri. En bra sådan tycker jag passar till det mesta som grillats. Det ska bli spännande att prova ICAs när den släpps i vecka 15. ICAs sås är en färsk grön och röd salsa med sydamerikansk touch – hackad chili, tomat, persilja och olivolja.

IMG_2859

För oss som älskar grillad och stekt halloumi har nyheten Halloumiburgare precis lanserats. En förpackning innehåller fyra skivor. Skivorna behöver inte mer än tre minuters stek- eller grilltid för båda sidorna.

IMG_2876

ICA lanserar en mängd korvar i olika smaker, kött och kötthalter. Bland annat en rökig korv av griskött med en smakblandning av äpple och bacon (81% kötthalt och fri från aromer). Dessutom kommer en färsk korvkringla “Assado do Brasil” med 90% kötthalt. Sydamerikanska smaker kommer stort i kyldisken med tanke på fotbolls-VM som hålls i Brasilien i år. Vi lär få se fler aktörer, inte bara ICA, lansera produkter med dessa smaksättningar till sommaren.

IMG_2800

Bland säsongens nyheter finns också korvbröd och hamburgerbröd som bakats med surdeg. Jag har smakat korvbröden och tyckte att de passade bra till grillad korv.

Var det något som du blev extra sugen på att testa?

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck