ICAs Grillrapport 2016

Så var det dags för ICAs årliga grillrapport. Detta år visar rapporten att fler väljer att grilla grönsaker som huvudrätt. Trenden går också mot att fler blir intresserade av att prova nya tillagningsmetoder på grillen, som att använda grillåda med olika sorters rökspån. Svenskt ursprung på råvaror blir allt viktigare, medan man gärna hämtar inspiration från andra länder.

Det som kanske förvånar mig mest i rapporten är att ’bara’ 49% vill lägga mer ekologiska råvaror på grillen. Vill inte alla grilla mer ekologiskt?

Mer siffror från undersökningen kan du läsa längre ner i inlägget. Men först tar vi en titt på lite roliga nyheter inom mat och dryck hos ICA! Jag testade och fotade flera av dem på ICAs pressträff då de presenterade årets grillrapport.

IMG_7423

På pressträffen välkomnades vi med en isad grön gazpacho med kungsräkor. Är inte det somrigt så säg. Soppan var riktigt god, recept finns här isad grön gazpacho.

IMG_7432

Den här bilden fick mig att längta extra mycket till sommarens grillkvällar med vänner. ICA har egen lemonad med smak av rabarber och fläder. Ett intressant alternativ till dryck med alkohol.

IMG_7436

Kebabspett med jalapeno och vitlök. Gjorda på svenskt nötkött.

IMG_7442

Ekologiska hamburgare gjorda på svenskt kött.

IMG_7448

Färskkorv. Den ena korven är smaksatt med Jalapeno och oregano, den andra med rökt paprika och vitlök. Båda korvarna är gjorda på svenskt griskött. Kan verkligen rekommendera denna korv, så god!

IMG_7455

Grillsås Jerk, hamburgerdressing med chili och hamburgerdressing original.

IMG_7460

Svensk kyckling, så kallad “Snabbfilé”. Den ena är Jerkkryddad med kanel och paprika, den andra heter “Street Spice” och är smaksatt med chili och koriander.

IMG_7461

Gröna burgare i kyldisken. Champinjonburgaren och Pumpa & Sötpotatis Puckar är veganska produkter. När vi ändå pratar grönt kan vi titta på vilka som är svenskens topp 5 grönsaker på grillen:

1. Majs
2. Svamp
3. Lök
4. Paprika
5. Tomat

IMG_7472

ICAs egen veteöl och Ale.

IMG_7507

Förkokta XXL räkor på spett (Vannameiräkor). Räkorna är asc-märkta och kommer direkt på spett, så det är bara att lägga dem direkt på grillen.

IMG_7515

Latinokryddad laxfilé med skinn, smaksatt med jalapeno & citrus. Fisken kommer från fiskodlingar i Norge.

IMG_7519

Crème d’Isigny, en crème fraiche från Normandie.

IMG_7520

Rökta räckor som rökts med alspån, kommer färdigförpackade.

IMG_7467

Vattenbehållare med tapp känns så somrigt och festligt. Jag gillar att smaksätta vatten med ekologiska frukter och bär, helst såna som man har odlat själv.

Grillspett med avputtare

ICAs grillspett med avputtare är verkligen supersmarta! Bara att ta tag i avputtaren och putta av matbitarna från spettet. Inget kladd med fingrar eller krångel med att peta av med gaffel. Smidigt och enkelt! (denna bild är lånad från ICA).

 

Svenskarnas största utmaning vid grillen är att få all mat klar samtidigt (50%). Det kan jag också skriva under på!

 

Mer statistik från ICAs grillrapport:

Fler väljer att grilla grönsaker som huvudrätt. Förra året var siffran 37%, medan den i år ligger på 47%, en stor ökning med andra ord. Över hälften, 59%, vill generellt grilla mer grönsaker i år, 52% vill grilla mer svenska grönsaker.

Juli är den månad då flest svenskar grillar, hela 85%! Kolgrillen dominerar i hemmen, 83% av svenskarna äger en kolgrill medan 24% äger en gasolgrill och 11% en elgrill.

60% av svenskarna vill grilla mer svenskt kött.

Av de som angett att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött, anger 71% att de väljer svenskt för att stötta svenska lantbrukare.

Var femte svensk säger att de grillar mindre korv (22%) och fläskkött (19%) idag jämfört med tidigare.

Var fjärde svensk är nyfiken på att grilla med smaksatt rök/trä.

 

ICAs Grillrapport 2016: undersökningen genomfördes av TNS-SIFO på uppdrag av ICA mellan den 11 och 16 februari 2016. Mer info finns hos ICA.

Comments are closed.

Inom - Mat och dryck