Banankaka med Baileys

En lagom kladdig banankaka med choklad är en av  mina favoriter när jag bakar hemma. Denna goda variant smakade jag på en kakbuffé i förra veckan. Jag tyckte att den bräckte den “vanliga” banankakan och passar bra när man vill bjuda på det lilla extra. Det bästa är att det går åt väldigt lite Baileys för att få den goda och lite oväntade smaken. Jag fick receptet, så jag delar glatt med mig av det:

Banankaka med Baileys dekorerad med röda vinbär.

Banankaka med Baileys

75 gram smält smör
2,5 dl socker
2 msk Baileys Original
1⁄4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg (delade i gulor och vitor)
2 mogna, mosade bananer
100 gram finhackad mörk choklad
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Glasyr
4 dl florsocker
2 msk vatten
Några droppar Baileys

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Blanda sedan det med socker, Baileys, salt och vaniljsocker. Dela på äggen för att få smeten extra fluffig. Blanda ned äggulorna och strax därefter de mosade bananerna i smeten. Hacka sedan chokladen fint och rör ned den också. Vetemjöl och bikarbonat blandar du samman i en bunke för sig, när det är gjort blandar du ner mjölet med den andra smarriga smeten. Vispa till sist äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten. Häll blandningen i en välsmord, bröad form med löstagbar botten (ca 24 cm). Låt kakan gräddas i 175 grader i ca 30 minuter. Den skall knappt vara klar i mitten för att bli extra saftig. När kakan har svalnat häller du över glasyren i ett fint mönster.

Mät upp florsockret i en bunke och häll ned vatten och Baileys. Rör med en gaffel eller visp tills det blir segflytande. Drissla över kakan. Glasyren rinner om kakan är varm, så var noga med att den har svalnat ordentligt.

 

Vi drack så klart kaffe/te och Baileys till.

På buffén fanns massa gott att välja på, bland annat maränger med Baileys, samt en “chokladkorv” som såg ut som en slags salami (syns på bilden).

Det var två mysiga husmorsor som hade bakat: Emma Hamberg och Anette Rosvall.

Hela konceptet gick i romantisk och söt stil.

.

 

 

Comments are closed.

Inom - Recept