Bondkakor – gyllene, knäckiga och sega på samma gång

Det är en lyx att ha en burk fylld med hembakade kakor. Bara att ta fram till kaffet när lusten faller på, eller när det oväntade besöket plingar på. Små gyllene bondkakor är en klassiker som alltid funkar. Det här receptet får kakorna att bli både knäckiga och sega på samma gång. Godast blir de när de blir så där perfekt gyllenbruna. Det gäller att passa kakorna noga när de står i ugnen, så att de får den fina färgen.

knäckiga sega bondkakorgodaste bondkakorna

Gyllene bondkakor

 

ca 40-50 stycken 

Ingredienser: 
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 msk vatten
1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl hackad mandel eller mandelspån

 

Gör så här:

Ta ut smöret i god tid så att det blir rumsvarmt.

Vispa ihop smör, socker och sirap med elvisp.
Rör ihop bikarbonaten med vattnet, vispa ner det i bunken och blanda ner mjölet. Vispa en kort stund och sluta vispa så fort degen blir smulig. Tryck ihop degen med händerna så att det blir en stor degklump.
Dela degen i två delar och forma dem till rullar, ca 4-5 cm i diameter. Vira in rullarna med plastfolie och lägg i kylen i ca 2-3 timmar. Det går bra att rullarna ligger längre också (exempelvis över natten).

Sätt ugnen på 200 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
Skär rullarna i 4-5 mm tjocka skivor, använd en vass kniv. Lägg kakorna på plåtarna. De växer inte så mycket i ugnen, så du behöver inte ha stora avstånd mellan kakorna. Eventuellt kan du trycka till dem lite lätt så att de blir något plattare, men tryck inte för mycket, då spricker degen!

Grädda mitt i ugnen i ca 7-10 min. Kakorna ska bli gyllenbruna och det gäller att bevaka dem så de inte bränns.
Låt kakorna svalna på galler.

Comments are closed.

Inom - Recept