Försvinnande god krusbärskladdkaka

En härligt kladdig kaka med bra balans mellan det söta och det syrliga. Krusbären gör kakan ljuvligt god, men vad blir å andra sidan inte gott med de härligt syrliga bären?

IMG_1947IMG_1935

En sån lycka det är att hitta krusbär i en liten burk längst in i frysen. Mums! Kladdkakan med krusbär går så klart lika bra att göra med färska krusbär.

 

Krusbärskladdkaka

Ingredienser:
150 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2 dl vetemjöl 
ca 0,7 liter krusbär (kontrollera så att mängden täcker botten i en rund springform på ca 23-25 cm)
ca 2 msk florsocker
ca 2 msk potatismjöl eller maizena

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop socker, vaniljsocker, salt och tillsätt i det smälta smöret. Rör om. Tillsätt äggen och mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23–25 cm i diameter.

Rensa krusbären och rör ihop med potatismjöl eller maizena. Konsistensen ska bli lite krämig då mjölet gör att bären inte blir så vattniga, vilket håller ihop dem bättre i kakan. Lägg ut krusbären på smeten i formen. Pudra över florsockret.

Grädda kakan mitt i ugnen i 23–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.

Pudra eventuellt lite florsocker på kakan före servering och servera med vispad grädde eller glass.

Comments are closed.

Inom - Recept