Glutenfri rulltårta med jordgubbar och rabarber

Rulltårta är en härligt somrig dessert som kan fyllas med oändligt många goda krämer. Här är en glutenfri rulltårta som blir riktigt god. Den blir inte lika fluffig som rulltårta med vetemjöl, men den blir otroligt saftig. Och så den ljuvligt goda fyllningen med rabarber och jordgubbar. En riktig sommardröm.

Rulltårtan är både gluten- och laktosfri. Servera den gärna med vispad grädde, eller vispbar havregrädde. Havregrädde är betydligt sötare. Riv ner lite citronzest för att få en fräschare smak.

gluten- och laktosfri rulltårta med rabarberkräm vispbar havregrädde glutenfri rulltårta med rabarber och jordgubbar

Glutenfri rulltårta med jordgubbs- och rabarberkräm

 

Ingredienser jordgubbs- och rabarberkräm:
160 g rabarber (fryst eller färsk)
160 g jordgubbar (frysta eller färska)
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 dl strösocker

 

Ingredienser rulltårta:
3 ägg
1,25 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma (helst färskt mortlade kärnor)
0,5 dl strösocker, som strö efter bakning

 

Till garnering: 
Vispad grädde och bär

 

Jordgubbs- och rabarberkompott – Gör så här:

Skala rabarber om det behövs. Späd rabarber behöver ej skalas, medan större stänger med grövre skal kan behövas skalas.
Skär jordgubbar och rabarber i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt ströocker och vaniljsocker och låt kokaupp. Koka utan lock i ca 10-15 min. Mosa frukten under tiden. Det ska bli en ganska tjock massa. Låt svalna och ställ i kyl i några timmar, gärna över natten.

 

Rulltårta – Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och 1,25 dl strösocker pösigt. Rör ner kardemumman i smeten. Blanda potatismjöl och bakpulver i en separat skål. Sikta sedan ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt till en jämn smet, utan mjölklumpar. Använd gärna slickepott.

Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut den jämnt. Grädda mitt i ugnen i ca 6 min.
Under tiden: förbered en extra bakplåt och bakplåtspapper. Blöt en kökshandduk med kallt vatten.

Ta ut kakan ur ugnen och strö socker på ytan. Lägg sedan direkt bakplåtspapperet över kakan, samt den andra plåten med botten nedåt mot kakan. Vänd allt uppochner så att kakan hamnar på den andra svala plåten. Ta bort den första plåten. Lägg den blöta kökshandduken på bakplåtspapperet som sitter fast mot kakans botten. Låt ligga ca 20 sekunder. Handduken gör så att bakplåtspapperet blir fuktigt och det blir lättare att dra bort det från kakan. Dra bort pappret försiktigt och fukta mer om det behövs. Låt kakan svalna ovanpå plåten.

Bre på jordgubbs- och rabarberkrämen i ett jämnt lager på kakan, men spara en tom kant på 2 cm längs ena långsidan. Rulla ihop tårtan från långsidan med kräm upp till toppen. Krämen kommer att tryckas nedåt när du rullar kakan, därför är det bra att avsluta rullningen mot den tomma kanten.

Lägg tårtan i kylen och låt den vila där i ca 2 -3 timmar så att den sätter sig. Skär upp bitar och servera med vispad grädde och bär.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Hallontosca - saftig kaka med knaprigt toscatäcke 

Sega chokladsnittar - knapriga och sega på samma gång

Knäckig ananaspaj med citron och kokos

Knäckig päronpaj med brynt smör

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm