Hallontosca – saftig kaka med knaprigt toscatäcke 

Denna härliga hallontosca bakade jag ihop med några andra foodies och det blev en succé! Kakan blev saftig och riktigt god tillsammans med sitt knäckiga täcke. Receptet kommer från Nick’s, som ordnade en baktävling för foodies. Vårt team vann tävlingen. Kakan röstades fram som den godaste, och den finast dekorerade.

Hallontoscan är enkel att baka. Skulle du inte ha Nick’s Use like sugar hemma kan du alltid ersätta det med samma mängd strösocker. Nick’s sötningsmix är dock ett mer hälsosamt sötningsalternativ till vanligt socker. Mixen består av bland annat stevia, söta fibrer från majs, björksocker (xylitol) och sötman från plommon och päron (erytritol). Mer info om sötningsmedlet och Nick’s hittar du här.

hallontosca med bärtoscakaka utan sockertoscakaka med bärtoscakaka med hallon

Hallontosca – toscakaka med hallon

 

Ingredienser kaka:
2 ägg
2 dl Nick’s use like sugar (kan ersättas med strösocker)
100 g smör
2 msk mjölk
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g frysta hallon

Ingredienser toscatäcke: 
75 g smör
3/4 dl Nick’s use like sugar (kan ersättas med strösocker)
2 msk mjöl
2 msk mjölk
75 g mandelspån

 

Till dekoration:
Färska bär och blommor

 

Gör så här – kaka

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form (ca 23 cm i diameter), gärna med mandelmjöl.

Vispa ägg och Use like sugar (alt. strösocker) i några minuter tills det blir vitt och fluffigt.
Bryn smöret, ta av kastrullen från värmen och häll i mjölken. Häll det smälta smöret i skålen med vispade ägg. Blanda.

Sikta ner mjöl och bakpulver i smeten och vänd runt ordentligt. Fördela degen i formen och tryck ner de frysta hallonen.

Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 25-30 minuter. Den ska få en lätt gyllene färg på ytan.

 

Gör så här – toscasmet

Höj temperaturen på ugnen till 200 grader.

Rosta mandelspån i en torr och upphettad stekpanna tills de får fin gyllene färg.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt rostade mandelspån, mjöl, mjölk och Use like sugar (alt. strösocker). Låt blandningen få ett hastigt uppkok. Fördela toscasmeten över den varma kakan. Grädda kakan i ca 10 minuter, tills täcket får en fin gyllene färg.

Låt kakan svalna ordentligt i formen. Dekorera gärna kakan med färska bär.

 

Comments are closed.

Du kanske också vill läsa

Glutenfri rulltårta med jordgubbar och rabarber

Sega chokladsnittar - knapriga och sega på samma gång

Knäckig ananaspaj med citron och kokos

Knäckig päronpaj med brynt smör

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm