Kalljästa grova frallor med linfrön

Kalljästa frallor är bland det bästa som finns. Så smidigt att kunna göra degen på kvällen och låta den jäsa över natten. På morgonen är det bara att forma frallor, låta jäsa och skjuts in i ugnen! Nattjäsningen gör också att degen får stå till sig ett tag och kan utveckla mer smak. De här frallorna går jättebra att frysa in utan att de tappar så mycket på smaken.

IMG_6602 IMG_6592

Grova frallor med linfrön

cirka 16 stycken

Ingredienser:
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk flytande honung
1/2 dl krossade linfrön
4 msk rumsvarmt smör
3 dl rågmjöl, gärna grovt
1 dl rågflingor
1 dl grahamsmjöl
5 dl (cirka) vetemjöl

Garnering: rågflingor och krossade linfrön.

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll i det kalla vattnet.
Blanda i honung, linfrön, salt, smör, rågmjöl, grahamsmjöl, rågflingor.
Blanda till sist i vetemjölet, lite i taget.
Arbeta degen för hand i 10 minuter eller i maskin i fem minuter.
Degen kommer att kännas kladdig och lite “lös”, även när allt mjöl är i.
Låt degen jäsa i kylskåp  över natten.
På morgonen: ta fram bunken ur kylen och låt den stå framme cirka 20 minuter i rumstemperatur.
Forma små frallor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt frallorna jäsa cirka 40 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med ljummet vatten och strö över krossade linfrön och rågflingor.
Grädda frallorna mitt i ugnen, cirka 10 minuter.
Låt dem sedan svalna på galler.

Comments are closed.

Inom - Recept