Veganska och glutenfria småkakor med sylt

Baka dessa goda glutenfria kakor och ställ fram i en glasburk. De är väldigt fina att titta på men de kanske inte får stå kvar särskilt länge. De är spröda och goda. Ett tips när du bakar dessa är att välja en riktigt god och smakrik sylt. När man bakar kan en “lagom” sylt förlora lite på smaken när den har värmts upp i ugn. Medan sylt eller marmelad med kraftigare smak slår igenom smakmässigt ändå.

laktos och glutenfria kakor

Kakorna är fina att förvara i glasburk.

sylt med hallon och grappa

Jag använde en härlig marmelad som är gjord på hallon, röda vinbär och grappa. Den smakar verkligen mycket! Marmeladen kommer från Resville Mathantverk och finns att köpa hos Beriksson eller i någon av alla butiker här.

laktosfria kakor

Testa gärna lite olika syltsorter på kakorna. Det blir roligt när man har lite olika smaker att välja på. Dessutom ser det festligt ut med några varierande färger.

syltkakor utan gluten och laktos

Laktos- och glutenfria kakor med kardemumma

cirka 15 småkakor

Ingredienser:

2 dl havremjöl
2 dl mandelmjöl
1 msk majsstärkelse
1 tsk bakpulver
1/2 dl kokossocker
1 krm salt
1,5 tsk kardemumma
1 msk tahini (utan salt)
3/4 dl havredryck
1/2 dl kokosolja kallpressad

 

Fyllning:
ca 1 dl smakrik sylt (gott är: hallon, röda vinbär, jordgubbar, krusbär etc.).

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Använd gärna nystött kardemumma för att ge kakorna mycket smak.

Rör ihop tahini, havredryck och kokosolja. Blanda ordentligt och vänd sedan ner röran i mjölblandningen. Blanda ihop allt till en deg. Forma degen till en jämn rulle. Om degen känns för torr och svår att få ihop kan du ta i lite extra kokosolja. Skär degen i cirka 15 jämnstora skivor och lägg dessa på en bakplåtpappersklädd plåt. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i sylt.
Baka kakorna mitt i ugnen i cirka 15-18 minuter. De ska få fin färg och är bli hårda undertill. Låt kakorna svalna innan servering. Kakorna blir fastare när de har svalnat.

Förvara gärna kakorna i glasburk med lock. De håller sig goda i flera dagar.

Comments are closed.

Inom - Recept