Kalljästa morotsfrallor – drömgoda till helgfrukosten

Underbara små frukostfrallor som är godast när de är nybakade. Ät dem gärna med smör och ost på, toppat med smörgåskrasse eller en god marmelad. Gör degen till dina morotsfrallor på kvällen och låt den jäsa i kyl över natten. På morgonen formar du bara små bollar av degen och skjutsar in dem i ugnen. Doften av nybakat kommer att locka hela familjen till köket.

kalljästa morotsfrallor enkla att göra

nattjästa morotsfrallor

Kalljästa morotsfrallor

ca 15-20 stycken

 

Ingredienser:
2 små morötter
20 g jäst
5 dl vatten
2 msk rapsolja
2 tsk salt
3 dl fint rågmjöl
9-11 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna.

Smula ner jästen i en bunke, häll på vatten, rapsolja och salt. Rör om. Hiva ner de rivna morötterna och rör om. Häll i mjölet, lite i taget. Rör om med en trägaffel eller liknande.
När degen blir mer kompakt är det dags att börja bearbeta den med händerna. Knåda degen ordentligt i några minuter. Degen ska kännas smidig. Knåda gärna på ett bakbord eller bänkskiva så att du får ordentligt med kraft.

Lägg tillbaka brödet i bunken och täck med plastfilm och bakduk. Ställ in i kylen över natten.

På morgonen: ta ut bunken i kylen och forma små runda bollar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Om du vill kan du pensla bröden med vatten och strö sesamfrön över.

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 9-13 minuter, beroende på storlek på frallorna. Ta ut och låt frallorna svalna på galler.

Comments are closed.

Inom - Recept