Morotstårta med frostade tranbär

När Lantliv hade sitt jubileumsevent på Zetas trädgårdar blev vi bjudna på en tårta med bottnar av morotskaka. Visst är den vacker den här tårtan? Den är dessutom väldigt god! Tårtan innehåller ingen vispad grädde, vilket jag tycker är positivt. Tranbärens syrlighet passar väldigt bra ihop med den söta morotskakan och glasyren. Här kommer receptet:  Morotskaka med frostade tranbär

Morotstårta – recept

Tårtan består av två morotskakor.

Morotskakor (som blir tårtbottnar)
8 dl vetemjöl
6 dl råsocker
2 krm salt
4 tsk bakpulver
2 msk malen kanel
4 tsk malen ingefära
2 tsk malen kryddnejlika
4 dl raps- eller solrosolja
8 ägg
4 finrivna morötter

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader (150 grader för varmluftsugn).
Smöra och bröa två runda formar med löstagbara kanter.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt olja och ägg, blanda väl. 
Häll i de rivna morötterna. Fördela smeten i formarna.
Grädda i cirka en timme. Låt svalna helt och ta sedan ut kakorna ur formarna.
Skär bort toppen (tunt lager) från den ena kakan så att den får en platt ovansida.
Gör sedan glasyren. 


Glasyr

800 g cream cheese
200 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1 msk pressad citron

Till toppen
1 dl frysta tranbär
2 msk strösocker


Gör så här:

Vispa ihop cream cheese, smör, florsocker och citronsaft med en elvisp. 
Fördela hälften av glasyren på den kaka som du skurit bort toppen ifrån. Lägg sedan den andra kakan ovanpå. 
Bred resten av glasyren på och runt hela kakan. 
Rulla tranbären i socker och dekorera tårtan. 

 

Comments are closed.

Inom - Recept