Banankaka med valnötter

Lite överblivna bananer i fruktskålen hamnar ibland i en banankaka hemma. Denna gång var det extra passande då jag också fått två kaffesorter att prova. Det känns alltid extra härligt att baka varje gång vi öppnar ett nytt paket kaffe hemma, jag älskar ju att fika. Till helgens fika serverades två olika banankakor och två sorters EKO-kaffe från Löfbergs.

IMG_8606

Det ena kaffet var mörkrostat och det andra mellanrostat. Båda sorterna av Löfbergs ekokaffe innehåller toner av choklad. Den mörkrostade har toner av mörk choklad, medan den mellanrostade har toner av fyllig mjölkchoklad. Löfbergs har producerat ekokaffe i 20 år och är idag ett av de största bolagen som importerar och rostar ekokaffe – i världen. Ungefär en tredjedel av allt kaffe som Löfbergs köper in är ekologiskt. År 2020 ska alla kaffeprodukter som säljs under det egenägda varumärket vara certifierade på alla marknader.

IMG_8656

Jag föredrar kaffet som är mellanrostat, det smakar gott och har lite tydligare smaker, medan det mörkrostade känns lite för tungt för mig. Sambon tyckte tvärtom. För att matcha det mörkrostade kaffet valde jag att baka en banankaka med kakao och mörk choklad. Till mellanrosten serverade jag banankaka med valnötter utan choklad.

IMG_8237

Gillar man kombinationen banan och choklad kan man tillsätta lite mörk choklad och kakao i smeten. Den mörka kakan på bakade jag i en större form (gjorde en större sats) och bananskivor lades på smeten innan formen skjutsades in i ugnen.

IMG_8627

Recept – Banankaka med valnötter

Ingredienser:

130 g rumstempererat smör
1,5 dl farinsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
1/2 tsk vaniljpulver
4 bananer
60-70 g valnötter

 

Med choklad:
1 msk kakao
100 g mörk choklad

 

Gör så här:
Smörj och bröa en avlång sockerkaksform (går bra att använda kokosflingor istället för strörbröd).
Bryt/skär nötterna i mindre bitar. Mosa bananerna.
Vispa smör och och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en bunke (även kakao om du väljer att smaksätta med det).
Vispa ned äggen i smörsmeten, ta ett ägg i taget.
Vill du smaksätta med choklad så smälter du 100 g choklad över ett vattenbad, låter det svalna och häller sedan i det i smeten direkt efter äggen.
Tillsätt bananmoset, sedan mjölblandningen och valnötterna.
Vänd ihop till en slät smet. Fördela i bakformen och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter.
Prova med en sticka att kakan är klar.

Comments are closed.

Inom - Recept