Saftig krusbärskaka med smak av mandel

Den här krusbärskakan med smak av mandel blir så saftig och underbart god! Smaken av mandel får man genom att använda mandelmjöl. Jag använde Kungsörnens variant. Krusbären kan du naturligtvis byta ut till andra bär i säsong.

IMG_8434

Kakfatet kommer från Villeroy & Boch

IMG_8447

Ursprungsreceptet hittade jag på en utriven sida ur en tidning (vet inte vilken). Jag gjorde några mindre justeringar i receptet. Kakan blev verkligen god och gick åt i ett nafs!

 

Krusbärskaka med smak av mandel

Ingredienser:
200 g smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
4 ägg
1 citron, rivet skal
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl krusbär

(smör och kokosflingor till formen)

Glasyr:
2-3 dl florsocker
1-2 msk citronsaft, färskpressad
(rör florsocker och citronsaft till en tjock smet. Ringla sedan över kakan).


Garnering:

mynta eller citronmeliss
krusbär

 

Gör så här:
Smöra en rund kakform (cirka 1,5 liter). Ströa den med kokosflingor.
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjölsorter med bakpulver  och salt.
Dela stora krusbär i halvor och lägg på en stor tallrik. Sikta över lite mjöl.
Vispa smör och socker tills det blir fluffigt (ge det några minuter med en elvisp). Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa vidare.
Tillsätt vaniljsocker under vispning och rivet citronskal. Vispa.
Vänd sedan ner mjölblandningen och rör försiktigt tills allt mjöl löst sig (vispa inte!).
Fyll bakformen till hälften med smet och lägg sedan i bären. Fyll på med resterande smet.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.
Låt kakan svalna i formen.
Lossa kakan från formen och lägg över på en kakform. Garnera med glasyr, krusbär och några blad färsk mynta eller citronmeliss.

Comments are closed.

Inom - Recept