Nattjäst Müslibröd

Ett enkelt och gott bröd som får olika smak beroende på vilken müsli man använder i degen. Jag valde att testa med en ny variant “Urkraft Granola” från Finax. Den är smaksatt med päron, ingefära och pumpafrön. Jag tycker att det funkade väldigt bra med den här granolan i brödet i och med att den inte har så många klumpar som det kan vara i granola. Annars tar man en müsliblandning som man gillar. Päronbitarna gav en väldigt diskret söt touch till brödet, vilket gjorde att det passade lika bra till  ost som till curd och marmelad. Se recept längre ner.

IMG_7286

En underbart god curd som jag måste rekommendera är Pomeranscurden från Resville. Smakar ljuvligt och är helt fri från tillsatser. Passar så bra till det nybakade müslibrödet och scones.

IMG_7281

Recept – Nattjäst Müslibröd/Granolabröd

ca 8 bitar

Ingredienser:
12 g färsk jäst (en fjärdedels paket)
2,5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1,5 dl müsli av valfri sort
5 dl vetemjöl

Pensling:
Vatten
Rågflingor + ev. krossade linfrön

 

Gör så här:
Smula ner jästen  i en bunke och häll i det kalla vattnet. Rör om tills jästen har löst sig.
Häll i oljan, därefter salt, müsli och till sist mjölet. Ta lite mjöl i taget och blanda ihop allt.
Knåda tills det blir en smidig deg. Platta till degen och lägg i en rund springform. Platta till degen lite till så att den klär hela botten av formen. Nagga degen med en gaffel och sikta lite vetemjöl över. Lägg en bakduk över formen, ställ in i kylen och låt degen jäsa över natten (gärna runt 12-14 timmar om tid finns).
Ta fram degen cirka 30-40 minuter innan gräddning. Sätt ugnen på 230 grader och pensla degen med lite ljummet vatten. Strö över rågflingor och eventuellt lite krossade linfrön.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader precis när du stoppar in formen i ugnen. Brödet ska gräddas mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt brödet svalna innan du skär upp det.

Comments are closed.

Inom - Recept